Oostenrijks dorp met 780 inwoners verwelkomt 1 miljoen toeristen per jaar

Het Oostenrijkse dorp Hallstatt – gelegen in Salzkammergut – telt nog geen achthonderd inwoners, maar ontvangt inmiddels één miljoen Aziatische toeristen per jaar. Dat is grotendeels het gevolg van de beslissing twintig jaar geleden van de Unesco om Hallstatt in zijn werelderfgoed op te nemen. Het Chinese enthousiasme voor Hallstatt gaat zelfs zo ver dat in eigen land een identieke kopie van het Oostenrijkse dorp werd gebouwd. Het initiatief zou een investering van 900 miljoen dollar hebben gekost.

De bevolking van het originele Hallstatt wil nu echter maatregelen nemen om de toeristische overlast enigszins te beperken.

Zwerfvuil

“Het kleine dorpje Hallstatt in Oostenrijk lijkt veel op een ansichtkaart,” aldus het Duitse weekblad Der Spiegel. “Kleine pittoreske huizen en een diepblauw bergmeer vervolledigen de idylle. Dat ideaalbeeld wordt echter verstoord door een eindeloze stroom toeristen die dagelijks met bussen vanuit alle uithoeken van de wereld het dorp komen bekomen.”

“Vooral op het Aziatische continent blijkt een grote belangstelling voor Hallstatt. Dat is het gevolg van het initiatief van een aantal Chinese zakenlui, die in de provincie Guangdong een identieke kopie van het Oostenrijkse alpendorp hebben laten bouwen.”

De inwoners voelen zich niet altijd gemakkelijk bij de grote toeristische drukte. Er wordt vaak geklaagd over zwerfvuil en geluidsoverlast van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Bovendien zouden sommige bezoekers weinig respect tonen voor de privacy van de bewoners en ongegeneerd de tuinen van de plaatselijke bevolking betreden.

Maar ook wordt geopperd dat de lokale handel grotendeels op het toerisme is afgestemd. Opgemerkt wordt dat de bezoekers in de supermarkten alle mogelijke producten kunnen vinden, terwijl de voorzieningen voor de lokale bevolking schaars en duur zouden zijn.

Toiletten

Alexander Scheutz, burgemeester van Hallstatt, wijst er echter op dat het toerisme het dorp ook veel heeft opgeleverd. “Hallstatt is een kleine gemeenschap die enkele jaren nog een schuldenlast droeg en dreigde in een grotere gemeente te zullen worden opgenomen. Inmiddels kunnen wij rekenen op een overschot van ongeveer 160.000 euro. Dat is te danken aan het toerisme.”

“Alleen al de openbare toiletten, waarvoor 1 euro moet worden betaald, zorgen voor een inkomen van 150.000 euro per jaar. Dat is meer dan de opbrengsten van de onroerende voorheffing. Door het toerisme heeft het dorp ook nog altijd een bakker, een supermarkt en zelfs een medisch centrum.”

De gemeente heeft echter beslist een oplossing te zoeken voor de toeristische overlast. “Sommigen stelden voor om een toegangsprijs tot het dorp te vragen,” aldus de burgemeester. “Dat is echter niet aanvaardbaar. Hallstatt is geen museum. Bovendien willen we ook geen luxetoerisme dat voor een gewoon gezin met kinderen onbetaalbaar is geworden.”

Wel werd alvast een akkoord bereikt om een aantal tarieven op te drijven. Onder meer het parkeren – vooral voor bussen – werd duurder gemaakt. Daarnaast hoopt het gemeentebestuur meer op het verblijfstoerisme te kunnen mikken, waarbij de bezoekers enkele dagen in plaats van enkele uren in Hallstatt zouden doorbrengen.

Het dorp registreert momenteel 150.000 overnachtingen per jaar. Voor de meeste toeristen is Hallstatt slechts een korte tussenstop op een langere reis die vaak langs Wenen, Praag en Boedapest leidt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20