Ook Spanje wil inkorting quarantaineperiode

De Spaanse gezondheidsautoriteiten overwegen de quarantaineperiode voor Covid-19 te verkorten van 14 tot 10 dagen. Dat heeft Fernando Simón, de directeur van Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias, gezegd in een gesprek met de radiozender Cadena Cope.

Simon verduidelijkte wel dat een reductie waarbij de quarantaine wordt teruggebracht tot een periode van 5 of 7 dagen, zoals dat in Duitsland en ook in Frankrijk wordt overwogen, niet aan de orde is.

Simón herinnert er ook aan dat het momenteel in Spanje niet nodig is om 14 dagen quarantaine te respecteren als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo kan de quarantaine vroegtijdig worden stopgezet indien een test na 10 dagen een negatief resultaat geeft.

De Spaanse premier Pedro Sánchez en de minister van Volksgezondheid, Salvador Illa lieten maandag weten dat ook de eerste doses van het vaccin tegen het einde van het jaar in het land beschikbaar zouden kunnen zijn. Spanje heeft daarvoor bestellingen geplaatst bij de Universiteit van Oxford (Verenigd Koninkrijk) en farmareus AstraZeneca.

Eerst zullen de meest kwetsbare groepen worden gevaccineerd. Zoals gezondheidswerkers, mensen die essentiële beroepen uitoefenen, ouderen en mensen met eerdere risicopathologieën.

Spanje: meer dan een half miljoen besmettingen

In Spanje is het totale aantal positieve coronabesmettingen opgelopen tot meer dan een half miljoen. Het is daarmee het eerste Europese land dat die trieste symbolische grens bereikt. In april was Spanje al een van de zwaarst getroffen Europese landen. Ook nu neemt het aantal besmettingen opnieuw snel toe. Er zijn ook al bijna 30.000 Spanjaarden overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Sinds 4 september is Spanje een code rood-gebied voor Belgische reizigers. Dat betekent dat mensen die na die datum uit Spanje naar België terugkeren verplicht twee weken in quarantaine moeten. Bij terugkomst moeten ze ook een coronatest laten afnemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20