Spanje zet basisinkomen in tegen sociale ravage coronacrisis

De Spaanse regering gaat volgende week een programma goedkeuren om een basisinkomen te verschaffen, aan de burgers die het hardst getroffen werden door de coronacrisis. Dat zei de Spaanse minister van Sociale Zekerheid op maandag.

Inwoners die in aanmerking komen ontvangen 462 euro per maand. Dat kan nog aangevuld worden met andere voordelen, afhankelijk van de specifieke noden.

1 miljoen huishoudens

Het concept wordt eerst getest op 100.000 huishoudens. Als het succesvol blijkt, wordt het uitgebreid naar ongeveer 1 miljoen huishoudens. Gezinnen, waaronder ook alleenstaande ouders, krijgen voorrang.

De coronacrisis heeft in Spanje ongeveer 1 miljoen jobs naar de filistijnen geholpen. De noodtoestand en de bijhorende lockdown hakten er zwaar in, de economische toestand is er minstens zo slecht als tijdens de donkerste dagen van de financiële crisis in 2008.

Het basisinkomen is geen eenmalige noodoplossing. ‘Het wordt een structureel en permanent gegeven’

Spaanse minister van Sociale Zekerheid, José Luis Escriva

Het basisinkomen is geen eenmalige noodoplossing. ‘Het wordt een structureel en permanent gegeven’, zei de Spaanse minister van Sociale Zekerheid, José Luis Escriva, vorige maand al in de krant El País. ‘Het is iets dat de sociale zekerheid tot nog toe niet geboden heeft, maar het is een concept dat we maximaal willen uitbouwen.’

José Luis Escrivá, minister van Sociale Zekerheid – (EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Groeiende ongelijkheid

Volgens de minister kost het plan de overheid jaarlijks 3 tot 3,5 miljard euro. Het is een manier om de ongelijkheid aan te pakken die vergroot werd door de pandemie, vooral op de arbeidsmarkt. De kloof tussen hoogopgeleiden, laaggeschoolde arbeiders en jonge starters werd door de crisis breder en dieper.

Hoogopgeleiden kunnen vaak van thuis uit blijven werken en hun volledig loon behouden. De laagbetaalde beroepen zijn vaak de meest onzekere, bovendien loopt die groep een groter risico om te sterven door het virus dan andere beroepscategorieën.

De Spaanse vicepremier zou trouwens een gelijkaardig programma op Europees niveau willen lanceren. Dat plan zou later deze maand worden voorgelegd aan de EU.

Belangrijk om te noteren dat dit basisinkomen een ‘minimumloon voor essentiële uitgaven’ is. Het is niet hetzelfde als het universeel basisinkomen, dat zonder enige voorwaarden aan alle burgers van een land gegeven wordt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20