Radio Free Europe maakt opnieuw opmars in Oost-Europa

Later dit jaar start Radio Free Europe weer met uitzendingen in Hongarije. Vorig jaar was de zender, gesteund door de Amerikaanse overheid, ook al in Bulgarije en Roemenië opnieuw gelanceerd. Dat is een opmerkelijke terugkeer van een medium dat oorspronkelijk in het leven was geroepen om in Oost-Europa de impact van de Sovjet-Unie te ondermijnen.

Nadat het IJzeren Gordijn op het einde van de jaren tachtig van de voorbije eeuw viel, had Radio Free Europe ogenschijnlijk geen echte bestaansreden meer. De comeback van de Amerikaanse zender is dan ook veelzeggend. Ook op mediagebied proberen zowel Rusland als de Verenigde Staten hun invloed in de regio weer verder te versterken.

Republikein

Volgens Politico hebben rechtenorganisaties en journalisten de voorbije jaren hun bezorgdheid over de vrijheid van de mediasector in Bulgarije, Roemenië en Hongarije uitgedrukt.

Radio Free Europe werd zeventig jaar geleden opgericht. Het initiatief telt momenteel diensten in zesentwintig talen. Het medium kon vorig jaar op een budget van 124 miljoen dollar rekenen. Radio Free Europe bereikt ongeveer 37,6 miljoen mensen per week.

Jamie Fly, chief executive van Radio Free Europe, is een voormalig medewerker van de Amerikaanse republikeinse senator Marco Rubio. Hij was onder George W. Bush directeur van de Amerikaanse National Security Council.

Hoewel de regeringen van Bulgarije, Roemenië en Hongarije zich officieel niet tegen de terugkeer van Radio Free Europe verzetten, vindt het initiatief er weinig bijval.

Invloeden

Volgens Fly zijn de media in die landen echter vaak niet sterk genoeg om aan de druk van de autoriteiten te weerstaan. ‘Onder meer in Bulgarije zijn er volgens Reporters without Borders duidelijk ongezonde banden tussen media, politici en oligarchen,’ zegt hij.

Ook de Europese Commissie heeft al verscheidene pilootprojecten gelanceerd om de mediavrijheid te promoten. Fly zegt echter dat de Europese beleidsvoerders een grotere alertheid aan de dag zouden moeten leggen. Hij laat daarbij uitschijnen dat er onvoldoende aandacht is voor een gebrek aan mediavrijheid in sommige lidstaten. De Europese Commissie zegt echter alle mogelijke inspanningen te doen om de mediavrijheid te garanderen.

De toenemende impact van Rusland in Oost-Europa was volgens insiders een belangrijke motivatie om ook in Hongarije opnieuw met Radio Free Europe van start te gaan. ‘Onder meer de Russische media Sputnik en Russia Today zijn in die regio in toenemende mate actief,’ zeggen zij. ‘De terugkeer van Radio Free Europe moet daarvoor een tegengewicht in de strijd werpen.’

Meer