Rusland en Frankrijk schrijven de handleiding voor de oorlog van de toekomst

Rusland werkt aan de ontwikkeling van een eerste brigade gevechtsrobots, die kan worden ingezet bij straatrellen en ter bescherming van kusten. Dat schrijven Russische media op basis van militaire bronnen. Het land wil op die manier tegen 2025 soldaten gaan vervangen door autonome vechtmachines, die efficiënter en onsterfelijk zijn. 

In een eerste tijd wordt gewerkt aan een brigade tanks zonder piloten, bestaande uit vijf voertuigen die met elkaar verbonden zijn door Artificiële Intelligentie. Daarnaast zullen ter ondersteuning in de lucht onbemande drones worden ingezet, die gewapend zijn met bommen en granaten.

De ervaring van Syrië

De Russen maken daarbij gebruik van de ervaring die ze hebben opgedaan tijdens hun verblijf in Syrië. Experimenten met een onbemand gevechtsvoertuig – de Uran 9 (foto boven) – liepen daar volledig fout, maar het Russische leger trok er wel de nodige lessen uit.

Volgens het Russische staatpersagentschap RiaNovosti moet het initiatief een einde maken aan ‘de virtuele afwezigheid van een geïntegreerd concept voor het gebruik van militaire robotica door de Russische strijdkrachten’.

Vooral president Poetin heeft zich al meermaals uitgesproken voor de inzet van onbemande gevechtssystemen. Hij zei recent nog dat Rusland op dat vlak al een voorsprong heeft en dat die voorsprong behouden moet blijven.

Russische wapenfabrikant zitten ondertussen niet stil. Een aantal onder hen werken aan zogenaamde Unmanned Ground Vehicles (UGV) of onbemande gevechtsvoertuigen. Nu de meeste van die tests positief verlopen, wacht de moeilijkste taak. Het Russische ministerie van Defensie wil een geïntegreerd operationeel concept ontwerpen dat toelaat militaire robots aan de zijde van soldaten in te zetten in gevechtssituaties. Niet onbelangrijk in dat verband is dat er nog geen internationale wetgeving rond autonome wapens bestaat. 

Franse ‘Red Team’ schrijft oorlogsvoering voor 2060

Toch zijn het niet enkel de Russen die sciencefictionscenario’s voorbereiden voor de volgende decennia. Het Franse ministerie van Defensie rekruteert op dit moment een vijftal mensen voor de oprichting van een ‘Red Team’. Gezocht wordt naar  futurologen, sciencefictionauteurs en andere mensen die in staat zijn ‘het vandaag nog ondenkbare te bedenken’. Hun taak wordt dus om disruptieve scenario’s te ontwikkelen die in de toekomst werkelijkheid zouden kunnen worden op het slagveld. Het ‘Red Team’ moet op die manier bijdragen aan de uitdagingen waarmee het Franse leger in de periode 2030 – 2060 zou kunnen worden geconfronteerd.

Wat het Red Team aan toekomstige oorlogsscenario’s bedenkt zullen we nooit te weten komen. Hun werk wordt sowieso onder het label ‘top secret’ geklasseerd.

Meer