Rusland blaast Koude Oorlog nieuw leven in met eerste hypersonische raket

Rusland heeft zijn eerste regiment hypersonische raketten uitgetest en operationeel verklaard.

Het Avangard-systeem, een rist langeafstandsraketten die 20 tot 27 keer sneller dan het geluid kunnen vliegen, is op vrijdag operationeel verklaard. Het wapen heeft een ‘glijsysteem’ waarmee het snel van richting en hoogte kan veranderen. Dat maakt het volgens Russisch president Vladimir Poetin ‘zo goed als onoverwinnelijk’. De raket heeft ook de capaciteit om 2 megaton aan kernwapens te dragen.

Poetin pakte er op vrijdag uitgebreid mee uit. ‘Geen enkel land heeft een hypersonisch wapen, laat staan een hypersonisch wapen met een continentaal bereik’, klonk het. In september plaagde hij er Donald Trump al mee door de Amerikaanse president voor te stellen de wapens aan te kopen. ‘Om alles in balans te houden’, zei hij.

Een beeld van het raketsysteem dat het Russisch ministerie van Defensie in juli 2018 verspreid had via zijn YouTube-kanaal. EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Koude Oorlog

China en de VS zijn ook bezig met de ontwikkeling van supersonische wapens, maar staan nog lang zo ver niet. China heeft het zijne wel al uitgetest. De Chinese raket zou vijf keer sneller dan het geluid gaan. In het Amerikaanse kamp blijft het stilletjes. De VS werkt al sinds 2000 aan de ontwikkeling van supersonische wapens, maar het is onduidelijk hoe ver ze daarmee staan.

Ondertussen komen de akkoorden van de Koude Oorlog aan hun einde. Het nieuwe START-akkoord, de deal tussen de VS en Rusland over de vermindering van strategische wapens, verloopt in februari 2021. Er is nog geen zicht op een vervolgakkoord. Als START in 2021 niet wordt vernieuwd, zijn er geen beperkingen meer over de omvang van het Russische en Amerikaanse kernarsenaal.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20