Ook Facebook en Disney+ verminderen beeldkwaliteit

Instagram a publié un article décrivant les coulisses des machines qui remplissent l'onglet Explore de contenu personnalisé chaque fois que vous l'ouvrez.
Isopix

Na Netflix, Amazon en YouTube, zullen ook Disney+ en Facebook hun videokwaliteit terugschroeven in Europa. Op die manier wordt het internet minder belast en komt er meer data vrij voor andere zaken.

Vorige week stelde de Europese Unie de vraag aan Netflix om tijdelijk niet meer in HD uit te zenden, maar wel in gewone beeldkwaliteit. Europa zag het online dataverkeer de laatste dagen explosief stijgen en wou overbelasting vermijden. Na een onderhoud met Europees commissaris voor Interne Markt, Thierry Breton, ging Netflix op die eis in. Ook de videodienst van Amazon en YouTube volgden in het kielzog van de streaminggigant met dezelfde beslissing.

Sinds thuisblijven en -werken in verschillende landen de norm is, merken verschillende Europese lidstaten een significante stijging van het internetgebruik en het dataverkeer. Vooral streamingdiensten zijn grote slokoppen. Volgens netwerkbedrijf Sandvine bestaat 60 procent van het dataverkeer uit video. En uit een ander rapport blijkt dat YouTube instaat voor een kwart van alle mobiele data.

Ook Instagram aan banden

‘Om netwerkcongestie te vermijden, zullen we de bitsnelheid voor video’s op Facebook en Instagram in Europa tijdelijk verlagen’, reageerde een woordvoerder van Facebook aan persagentschap Reuters. De maatregel geldt zolang als er mogelijk bezorgdheden bestaan rond het internet.

Eerder op maandag raakte bekend dat Disney+ gelijkaardige maatregelen neemt om het internet niet te overbelasten. De Amerikaanse entertainmentgigant anticipeert daarmee op de geplande lanceringen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland.