EU vraagt dat Netflix tijdelijk HD schrapt

De Europese Unie wil dat Netflix onmiddellijk ophoudt met uitzenden in HD om de druk op het wereldwijde internetgebruik te verlagen. Meer mensen zitten thuis door quarantainemaatregelen als gevolg van het coronavirus covid-19 en dus wordt het internet meer belast.

Wie quarantaine zegt, zegt verveling, en dus ook Netflix of een andere streamingdienst. De lockdowns volgen elkaar op en meer mensen zitten thuis op het internet. Of het nu is om te telewerken, zich te ontspannen of constant nieuws op te zoeken.

Door deze uitzonderlijke situatie, maakt Europa zich zorgen over de enorme druk op het internet. Het online verkeer is de voorbije dagen explosief gestegen: het grootste internetknooppunt ter wereld, in Frankfurt, registreerde op 10 maart 9,1 terabit per seconde. Dat is 12 procent boven de vorige piek op hetzelfde knooppunt.

Europees commissaris voor Interne Markt Thierry Breton tweette woensdag dat hij een onderhoud had met Netflix-CEO Reed Hastings. Hij vraagt om tijdelijk over te stappen op de staandaardbeeldkwaliteit ‘omdat HD niet per se nodig is’. Zo wordt het internet minder overbelast.

‘De Bretoense commissaris heeft gelijk als hij zegt dat we in deze kritieke periode een internet zonder haperingen nodig hebben’, zegt een woordvoerder van Netflix aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. ‘We focussen ons al enkele jaren op een efficiënte werking van ons netwerk. Zo lenen we een deel gratis uit aan telecombedrijven.’

Gratis

In Amerikaanse media zegt Netflix dat het zijn kwaliteit al aanpast aan de beschikbare capaciteit van het netwerk.

Maar bepaalde gebruikers, zoals de Rode Duivel Christian Kabasele, vragen meer van Netflix. In essentie vraagt hij om de move van pornosites en anderen te volgen en het platform een maand gratis aan te bieden. Een manier als een andere om de bevolking aan te zetten tot het respecteren van de quarantaineregels. Door hen vast te zetten voor hun scherm.

De coronapandemie, en de opsluiting, maakt ook andere slachtoffers. Facebook-CEO Mark Zuckerberg liet woensdag weten dat Facebook een ‘forse verhoging’ ziet in het gebruik. Er zijn dubbel zoveel spraak- en video-oproepen op WhatsApp en Messenger als normaal.

Meer