Ook Dior plat op de buik voor China

De Franse producent van luxegoederen Christian Dior heeft zich tegenover China geëxcuseerd omdat het Taiwan niet als een integraal deel van China had opgenomen op een landkaart. China claimt soevereiniteit over Taiwan, dat zichzelf regeert.

Zowel Reuters als de BBC melden dat Dior een kaart van China zonder Taiwan toonde ter gelegenheid van een rekruteringspresentatie. Dior bood later zijn excuses aan en zei naast ‘het ‘één-China-principe’ ook, de Chinese soevereiniteit, haar zijn grondgebied en de gevoelens van het Chinese volk te respecteren’.

LVMH, de luxeholding boven Dior, genereert 31% van al zijn inkomen in Azië, Japan niet meegerekend. Dior vervoegt met zijn excuses andere modehuizen als Versace en Coach. Ook zij hadden Beijing tegen zich in het harnas gejaagd. Versace door een t-shirt te koop aan te bieden waarop stond dat Hongkong geen deel van China is. Coach zette op een t-shirt dan weer Taiwan apart.

Steeds meer bedrijven rijden zich vast in de valstrik die handel drijven met China spant.

Ook de Amerikaanse basketbalfranchise NBA kwam eerder deze maand in het oog van de Chinese storm terecht. Dat gebeurde nadat een manager van een van de teams zich in een tweet solidair met de betogers verklaarde.

De incident bewijzen nog maar eens in welke mate buitenlandse bedrijven zijn blootgesteld aan de Chinese willekeur. De tijd dat buitenlandse bedrijven in China veilig waren als ze de 3 T’s vermeden (Tibet, Taiwan en Tiananmen) ligt definitief achter ons.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20