Veel mensen zullen ook deze maand nog geen energiepremie ontvangen

De uitbetaling van de energiepremies loopt opnieuw vertraging op. Veel energieleveranciers wachten nog op het budget van de overheid. Het gaat deze keer niet om een algemeen uitstel, want tienduizenden mensen hebben de premie wel al ontvangen.

Waarom is dit belangrijk?

De federale regering wil met een zogenaamd basispakket energie de energiefactuur voor de gezinnen drukken. Zij zouden tussen november 2022 en maart 2023 maandelijks 196 euro voor gas en elektriciteit krijgen, via de voorschotfacturen. De uitbetaling van de eerste premie werd weliswaar uitgesteld tot deze maand. Maar nu blijkt dat veel gezinnen nog een extra maandje geduld moeten hebben.

In het nieuws: Na een uitstel in november krijgen veel gezinnen ook deze maand geen energiepremie. Dat meldt Het Nieuwsblad.

 • Deze keer ligt de financiering van het basispakket energie aan de basis van het uitstel. Marc Van Den Bosch van de federatie van Belgische elektriciteits- en gasbedrijven (Febeg) laat in een reactie aan de nieuwssite weten dat enkele leveranciers wachten op de prefinanciering van de overheid zodat dat ze dat geld kunnen doorstorten.
 • Sommige energiebedrijven wachten niet op die financiering en hebben de premie al overgeschreven naar hun klanten. Daardoor zagen tienduizenden gezinnen al twee maanden aan premies op hun rekening verschijnen.
 • Andries Bomans, woordvoerder van het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) benadrukt dat iedereen (die er recht op heeft) de premie hoe dan ook zal ontvangen. “Als het niet lukt voor december, dan zullen de premies er komen tegen januari, dat is de deadline”, klinkt het.

Nog meer problemen: Oorspronkelijk was het de bedoeling dat we enkel het basispakket energie zouden krijgen tot december, maar de regering besliste uiteindelijk om ons ook een financiële tegemoetkoming te geven in januari, februari en maart.

 • Van der Straeten zei woensdag tijdens een gesprek met VTM Nieuws dat het parlement de goedkeuring nog moet geven voor februari, waardoor de leveranciers ook dan pas de lijsten zullen krijgen van wie recht heeft op de premie. “En dus zullen die premies ook verlaat worden”, klonk het.
 • De regering pakte in oktober ook nog uit met een premie van 250 euro voor wie zijn woning met pellets verwarmt. Ook daar is er tot op vandaag nog heel veel onduidelijkheid rond. Hoe kan je die premie aanvragen? En welke voorwaarden gelden er?

Wie komt er in aanmerking voor de energiepremie?

Een heropfrissing: Het merendeel van de gezinnen komt in aanmerking voor het basispakket energie. Er gelden wel enkele uitzonderingen.

Twee groepen hebben er geen recht op:

 • Gezinnen die een sociaal tarief hebben
 • Gezinnen met een vast energiecontract dat voor 1 oktober 2021 werd afgesloten

De steunmaatregel wordt ingeperkt voor gezinnen met een hoger inkomen:

 • Een alleenstaande mag geen netto belastbaar inkomen hoger dan 62.000 euro per jaar hebben.
 • Voor gezinnen wordt dat bedrag opgetrokken tot 125.000 euro.
 • Er komt 3.700 euro bij het plafond per extra persoon ten laste.
 • Wie meer verdient dan die grensbedragen, zal een deel van de tegemoetkoming moeten terugbetalen via de personenbelastingen. De fiscus gaat in dat geval het basispakket als een belastbaar voordeel beschouwen.

(fjc)

Meer