Ook Argenta en ING trekken spaarrente op, slechts één grote bank blijft achter

Argenta en ING kondigen vandaag aan dat ze de rente op spaarboekjes gaan verhogen. Daarmee heeft zowat de hele Belgische banksector de rente verhoogd in navolging van Belfius, dat de boel in gang stak.

In het nieuws: Argenta en ING verhogen de rente op spaarboekjes.

De details:

  • ING verhoogt vanaf 9 januari de basisrente op het ING Groen Boekje, ING Oranje Boekje, ING Lion Premium Boekje en de ING Lion Deposit. Voor deze gereglementeerde spaarproducten gaat de rente van 0,01 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie naar 0,40 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie.
  • Daarnaast lanceert ING, net als verscheidene sectorgenoten, spaarformules met een hogere rente, maar waar meer voorwaarden aan verbonden zijn. De zogeheten ING Spaarrekening biedt 0,35 procent basisrente en 0,65 procent getrouwheidspremie en met ING Tempo Sparen krijg je 0,70 procent basisrente en 0,70 procent getrouwheidspremie.
  • Argenta verhoogt vanaf 1 februari de rente op de e-spaar en Maxirekening naar 0,35 procent basisrente en 0,25 procent getrouwheidspremie.
  • De Antwerpse spaarbank herlanceert op die dag ook de Groeirekening, met een hogere getrouwheidspremie voor klanten die op langere termijn een bedrag willen sparen. Het rendement van deze rekening bedraagt 0,15 procent basisrente en 0,75 procent getrouwheidspremie.

De trend: De ene bank na de andere verhoogt de rente op spaarboekjes, na recente renteverhoging door de Europese Centrale Bank. Die ECB-verhoging biedt de banken meer herbeleggingskansen op de financiële markten of bij de ECB zelf, en dus is er ruimte om eindelijk de bodemrente van 0,11 procent vaarwel te zwaaien en richting basisniveaus van circa 0,50 à 0,60 procent te gaan.

Uitzondering op de regel: Alleen BNP Paribas Fortis heeft de spaarrente vooralsnog niet verhoogd. Al lijkt dat maar een kwestie van tijd. De vier grootbanken (BNP Paribas Fortis, KBC, ING en Belfius) bieden doorgaans een vrijwel identiek basistarief voor klassieke spaarrekeningen aan.

Geen waardevastheid: Met een spaarrente van 0,50 procent of zelfs 1,50 procent is de reële rente (rente min inflatie) nog steeds zwaar negatief. De inflatie bedraagt immers 10,35 procent. Dat betekent dat je met het geld op spaarboekjes over een jaar minder zal kunnen kopen dan vandaag.

(lb)

Meer