Onverdoofd slachten: geen Europees bio-label voor koosjer of halal vlees

Het Europese bio-label mag nooit aanwezig zijn op vlees afkomstig van onverdoofd slachten. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist. Volgens het Hof is deze methode  niet in overeenstemming met de ‘Europese normen voor het welzijn van dieren’.

“Het Hof komt dus tot de conclusie dat de speciale slachtmethoden die vereist zijn voor religieuze riten, uitgevoerd zonder voorafgaande bedwelming, uit het oogpunt van het waarborgen van een hoog niveau van dierenwelzijn bij het doden, niet gelijkwaardig zijn aan de
methode van slachting met voorafgaande bedwelming, die in beginsel wordt opgelegd door het Unierecht,” staat er te lezen.

Sinds begin dit jaar is het slachten van dieren zonder voorafgaandelijke verdoving in Vlaanderen verboden. Ook Wallonië keurde een verbod goed. Al gaat dat pas op 1 september van dit jaar in. Tenslotte is er Brussel, waar opmerkelijk genoeg geen verbod op onverdoofd slachten geldt.

Het verbod op onverdoofd slachten stuitte op veel protest

Het verbod op rituele slacht stuitte op veel protest. Vooral omdat het belangrijke rechten van religieuze minderheden (joden en moslims) zou inperken.

Volgens dierenrechtenorganisatie Gaia is verdoving perfect verzoenbaar met de religieuze voorschriften. “Bij elektronarcose sterft het dier niet aan de verdoving. Ook de verbloeding gebeurt dan snel en efficiënt, zodat het vlees als halal kan worden gecertificeerd.”

Het was het Franse Association Oeuvre d’assistance aux bêtes d’abattoir (OABA), die de zaak voor het Europees Hof bracht. Het OABA rekent er op dat het advies van het Europees Hof in een volgende fase bekrachtigd wordt door het Franse Hof van Beroep.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20