Ontslagen Brit wil ‘discriminatie van veganisten’ bij wet verbieden

Jordi Casamitjana, een Britse activist, wil dat veganisme op dezelfde voet als religie terechtkomt, juridisch gezien. Casamitjana beweert dat hij vorig jaar ontslagen werd voor zijn overtuiging als veganist, en vindt dat een vorm van discriminatie.

Casamitjana’s strijd voor veganisten begon in april 2018 toen hij zijn ontslagbrief kreeg van dierenrechtenorganisatie League Against Cruel Sports. Volgens hem kwam dat door zijn overtuiging als veganist, omdat hij aan collega’s verteld had dat het pensioenfonds van zijn werkgever een belang had in bedrijven die aan dierproeven doen.

Dat dit een vorm van discriminatie is, probeert de activist nu in de rechtbank te bepleiten. De zaak ging op donderdag van start. De Brit wil zijn overtuiging laten opnemen in de gelijkheidswet van Groot-Britannië zodat discriminatie op basis van veganisme voortaan een misdaad wordt. Momenteel beschermt de wet enkel tegen discriminatie op basis van afkomst, geslacht, geloof, zwangerschap en moederschap.

‘Zelfverklaarde klokkenluider’

Als Casamitjana de zaak wint, zou Groot-Britannië het eerste land zijn dat aan veganisten bijzondere juridische bescherming biedt.

‘De discussie over veganisme als een ‘filosofische overtuiging’ is een boeiend debat waarin veel van onze werknemers geïnteresseerd zullen zijn’, reageerde een woordvoerder van League Against Cruel Sports in een statement. ‘Maar het ontslag van Casamitjana staat daar los van. Zijn bewering dat hij ontslagen is omdat hij optrad als klokkenluider, klopt helemaal niet.’

Om zijn zaak te kunnen bepleiten heeft de ontslagen dierkundige een crowdfundingcampagne opgestart. Hij hoopt hiermee 50.000 pond (59.000 euro) op te halen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20