Onderzoekscentrum imec start partnerschap met producent van fotonische kwantumcomputers

Het Leuvens onderzoekscentrum imec is een structureel partnerschap gestart met het Canadees bedrijf Xanadu, dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van fotonische kwantumcomputers. Dat heeft imec dinsdag bekendgemaakt in een persbericht.

“Kwantumcomputers (computers waarbij de processor werkt met principes uit de kwantummechanica, red.) hebben een erg groot potentieel. Er zijn verschillende technieken die gebruikt worden, degene die gebaseerd is op fotonische chips is een van de meest interessante”, legt Amin Abassi, business development manager bij imec, uit. “Imec heeft degelijke expertise en kennis hierover. We zijn dan ook erg tevreden om dit partnerschap aan te gaan met een van de meest veelbelovende bedrijven in de wereld van kwantumcomputers, en de technologie hier verder voor uit te bouwen.”

“De ultieme missie van Xanadu is het bouwen van kwantumcomputers die nuttig en beschikbaar zijn voor mensen overal. Om dit te doen hebben we het ambitieuze doel om één miljoen qubits (de kwantummechanische versie van de databits in klassieke computers, red.) te bereiken door gebruik te maken van fotonica. De samenwerking met imec zal ons helpen de juiste fundering te bouwen”, zegt Christian Weedbrook, oprichter en CEO van Xanadu. “Een van de belangrijkste zaken is dat imec de flexibiliteit en het vermogen heeft om de chipproductie over te dragen naar topproducenten over de hele wereld.”

Fotonische kwantumcomputers zullen echter nog niet meteen in het dagelijkse leven gebruikt worden. “We spreken over de lange termijn”, zegt Abassi. “Binnen vijf à tien jaar zie ik het gebeuren dat ze ingezet worden bij medische toepassingen of voor veiligheidssystemen in banken. Daar zijn intense berekeningen en krachtige computers vereist. Voor consumenten zijn kwantumcomputers nog niet aan de orde: op dit moment voldoen de huidige chips ruimschoots voor laptops en smartphones.”

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20