Imec neemt nieuwe cleanroom in gebruik

Het onderzoekscentrum Imec uit Heverlee heeft officieel zijn nieuwe hightech-laboratorium voor onderzoek naar toekomstige generaties chiptechnologieën in gebruik genomen. Het nieuwe laboratorium bestaat uit een cleanroom, afgeschermd tegen stof en trillingen, met een oppervlakte van 4.000 vierkante meter.

Door de nieuwe infrastructuur wordt de totale onderzoeksruimte van het Imec tot 7.200 vierkante meter uitgebreid. De volledige uitbouw vergde een investering van meer dan 1 miljard euro. De nanometer-afmetingen van de chip-onderdelen maken het volgens Imec noodzakelijk in een ruimte te kunnen werken waar men gevrijwaard blijft van trillingen en stof. De bestaande cleanrooms waren echter te klein geworden, zodat een uitbreiding noodzakelijk bleek. De nieuwe cleanroom wordt trillingvrij gehouden door 831 palen die tot een diepte van achttien meter in de ondergrond zitten verankerd. Op die pijlers rust een betonnen plaat met een dikte van 90 centimeter.

Vlaamse subsidies

Luc Van de hove, chief executive van Imec, merkt op dat het Leuvense onderzoekscentrum in meer dan drie decennia is uitgegroeid tot het belangrijkste onafhankelijke nano-elektronicaonderzoekscentrum van de wereld. De nieuwe cleanroom zal Imec volgens hem toelaten zijn positie verder uit te bouwen en de hightech-innovatie in de Vlaamse en wereldwijde industrie nog sterker te stimuleren. In de nieuwe omgeving kan het Imec het onderzoek naar zuinige, snelle en goedkope chips verder verfijnen. Bij de bouw van de cleanroom kon gerekend worden op 100 miljoen euro subsidies van de Vlaamse regering. Het saldo werd gefinancierd door bijdragen van de industriële partners van het onderzoekscentrum.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20