Onderzoeksbureau sluit een nucleaire apocalyps tegen het einde van dit jaar niet uit, maar adviseert beleggers om aandelen te kopen

Volgens het financiële onderzoeksbureau BCA Research bestaat de kans dat de oorlog in Oekraïne tegen het einde van dit jaar zal uitmonden in een nucleaire apocalyps. Toch raadt het bedrijf beleggers aan om aandelen te kopen.

De Russische dictator Vladimir Poetin heeft de afgelopen weken gedreigd met een nucleaire aanval als het Westen Oekraïne blijft steunen tijdens de oorlog met Rusland. Maar hoe groot is de kans dat het militaire conflict zal uitmonden in een nucleaire apocalyps? Ruwweg 10 procent, volgens BCA Research.

Oekraïens protest

“Poetin heeft een duidelijk doel voor ogen: een regimeverandering in Oekraïne bewerkstelligen. Hij zal met niets minder tevreden zijn”, staat er in het onderzoek te lezen. “Zelfs als hij slaagt in zijn opzet, zal dat Rusland alsnog veel geld kosten. We verwachten dat de Oekraïners zich zullen blijven kanten tegen een door Rusland geïnstalleerde leider.”

Dat scenario zou leiden tot een verslechtering van de Russische levensstandaard en een groeiende ontevredenheid onder de Russische bevolking. We zien overigens vandaag al dat er heel wat Russen op straat komen als protest tegen het oorlogsbeleid van Poetin. Die protesten zullen naar alle waarschijnlijkheid toenemen naarmate die oorlog meer en meer op de koopkracht van de Russen zal wegen.

Nucleaire wapens

BCA Research waarschuwt daarbij voor een situatie waarin Poetin tot de vaststelling komt dat hij de oorlog verloren heeft en hij geen toekomst meer heeft. “In dat geval kan hij van oordeel zijn dat ook de rest van de wereld geen recht op een toekomst heeft”, klinkt het. “Hij zou dan wel eens naar kernwapens kunnen grijpen.”

“Hoewel elke schatting een enorme foutmarge heeft, schatten wij de kans op een wereldwijde kernoorlog die een einde maakt aan de beschaving in de komende 12 maanden onaangenaam hoog in, namelijk op 10 procent”, aldus de onderzoekers.

“Aandelen blijven kopen”

Dat betekent volgens de onderzoekers niet dat we nu massaal al onze aandelen moeten verkopen. Integendeel ze raden iedereen aan om dit jaar “bullish” te blijven. “Als er een intercontinentale ballistische raket jouw richting uitkomt, worden de omvang en de samenstelling van uw portefeuille irrelevant”, klinkt het.

Die redenering ligt in lijn met die van de mentor van de beleggingsveteraan Art Cashin. Tijdens de Cubacrisis in 1962 stond Cashin op het punt om al zijn aandelen van de hand te doen, na geruchten dat Rusland raketten had afgevuurd richting de Verenigde Staten. De Dow Jones nam toen een stevige duik, maar de mentor van Cashin heeft de belegger toen tegengehouden om op de verkoopknop te drukken. “Als je raketten hoort, koop je. Als je fout bent, zal je het toch nooit merken, want je bent dood dan”, luidde de redenering.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20