Ondanks de eerder teleurstellende spaarrentes blijft de Belg bijzonder trouw aan het spaarboekje

Ondanks de eerder teleurstellende spaarrentes blijft de Belg bijzonder trouw aan het spaarboekje
Bankautomaat – Getty Images

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


Bij meer dan de helft van de Belgische spaarboekjes moeten de spaarders tevreden zijn met een rente die lager ligt dan 1 procent. Toch staat er nog ruim 300 miljard euro op de gereglementeerde spaarrekeningen, leren de jongste cijfers van de Nationale Bank van België.

Waarom is dit belangrijk?

De financiële instellingen krijgen een rente van 3 procent op het geld dat ze parkeren bij de nationale centrale banken. Dat zijn vergoedingen waar de particuliere spaarder momenteel enkel kan van dromen.

In het nieuws: uit cijfers van de NBB blijkt dat we in februari 558 miljoen euro minder geparkeerd hebben op de gereglementeerde spaarboekjes. Desalniettemin stond er in totaal nog een verpletterende 300,3 miljard euro op die rekeningen.

  • Het gereglementeerd spaarboekje is een rekening waarbij de eerste 980 euro aan interesten zijn vrijgesteld van belastingen. Op alles boven dat plafondbedrag betaal je een roerende voorheffing van 15 procent in plaats van 30 procent.
  • Voorts bestaat zo’n rekening altijd uit een basisrente en een getrouwheidspremie. Die moeten minstens 0,01 en 0,1 procent bedragen.
  • Bijna alle spaarrekeningen in ons land zijn gereglementeerde formules.
  • Op een niet-gereglementeerde spaarrekening geldt geen gedeeltelijke vrijstelling van de roerende voorheffing. Bovendien bedraagt het tarief 30 procent. Die spaarboekjes zijn niet opgenomen in de bovenstaande cijfers van de NBB.

Waarom blijft het spaarboekje zo populair?

Duiding: er zijn verschillende redenen waarom het spaarboekje het zo goed blijft doen bij de Belgen.

  • Bescherming: de spaardeposito’s in ons landen worden beschermd tot 100.000 euro per persoon en per financiële instelling.
    • Indien er twee rekeninghouders zijn, wordt die bescherming opgetrokken tot 200.000 euro.
    • Wanneer je (als enige rekeninghouder) meer dan 100.000 euro hebt, kan je je spaargeld spreiden over meerdere banken. Opgelet: dochterondernemingen worden beschouwd als onderdeel van de overkoepelende bank. Indien je bijvoorbeeld geld hebt staan bij Fintro, Hello Bank en BNP Paribas worden al die deposito’s samen maximaal tot 100.000 euro beschermd.
  • Beschikbaarheid: het geld is op eender welk moment beschikbaar. Dat is bij veel andere producten spaarproducten, zoals de termijnrekeningen, niet het geval.
  • Gegarandeerde opbrengsten: in ons land moeten de gereglementeerde spaarboekjes minstens 0,11 procent opbrengen. Intussen krijg je bij veel banken daar een veelvoud van.
    • De getrouwheidspremie wordt voor één jaar vastgeklikt na de storting. Je strijkt die pas op als je geld twaalf onafgebroken maanden op je rekening laat staan.
    • De basisrente wordt berekend op hoelang je geld gedurende een jaar op je rekening je staat. Indien je je kapitaal twaalf maanden laat staan, strijk jee de volledige rente op. Een wijziging van de basisrente heeft, in tegenstelling tot de getrouwheidspremie, wel een impact op jouw spaargeld.

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.