Ondanks stijgende rente sluiten we meer consumentenkredieten af

Ondanks stijgende rente sluiten we meer consumentenkredieten af
Adviseur in een bank – Getty Images

Net zoals bij de hypothecaire leningen is het prijskaartje van de consumentenkredieten gestegen door de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Toch hebben we tijdens de eerste helft van dit jaar meer leningen afgesloten, leren de cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

Waarom is dit belangrijk?

De ECB verhoogt de rente om de inflatie naar beneden te krijgen. En dat heeft een niet te onderschatten impact op onze financiën: sparen wordt aantrekkelijker, maar lenen duurder. Het is de bedoeling om zo minder geld naar de economie te laten stromen, met minder forse prijsstijgingen (of zelfs prijsdalingen) als gevolg.

In het nieuws: Het aantal toegekende consumentenkredieten is in de eerste helft van dit jaar met 9,7 procent gestegen tot 393.900.

  • In totaal hebben de banken zo 5 miljard euro uitgeleend aan particulieren, wat 10,2 procent meer is dan vorig jaar.

Groene leningen zijn zeer populair

Opmerkelijk: De toename van het aantal consumentenkredieten springt in het oog, omdat lenen duurder is geworden door de hogere ECB-rentes. De BVK meldde onlangs nog dat daardoor het aantal vragen voor een woonlening is gezakt tot het laagste peil in tien jaar. Maar waarom blijven we wel consumentenkredieten afsluiten?

  • Allereerst is er de populariteit van groene leningen. Tijdens de eerste jaarhelft hebben de banken 31.000 zulke kredieten toegekend. Dat is een stijging met 17,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. In vergelijking met vijf jaar geleden ligt dat cijfer zelfs drie keer hoger. De totale waarde van die leningen steeg met 34,2 procent tot 547,8 miljoen euro.
    • Dergelijke consumentenkredieten zijn doorgaans goedkoper dan de gewone renovatieleningen, maar de banken eisen wel dat je een deel van de financiering gebruikt om duurzame projecten te bekostigen.
    • Door de energiecrisis zijn veel mensen tot de conclusie gekomen dat ze kunnen besparen op de energiefactuur door hun woning duurzamer te maken.
    • Voorts zijn er ook de verplichtingen die de overheden ons opleggen. Wie in Vlaanderen bijvoorbeeld een energieverslindende woning (met een EPC-label E of F) koopt, moet die binnen de vijf jaar renoveren. De EPC-score moet uitkomen op minstens D.
  • Ook bij de autoleningen tekent de BVK een forse toename op. De banken hebben 13,5 procent meer leningen gegeven voor de aankoop van een nieuwe wagen. Het totaal komt daarmee uit op 63.000. Dit is de eerste toename in vijf jaar tijd. Het toegekende bedrag dikte met 24 procent aan tot 1,39 miljard euro.
    • Ook hier speelt de groene transitie een niet te onderschatten rol. “De hoge prijzen voor milieuvriendelijke voertuigen en hun essentiële accessoires, zoals laadpalen, vormen voor velen nog steeds een barrière. Toch overbrugt consumentenkrediet deze kloof en vergemakkelijkt het de overstap naar groen”, verduidelijkt de BVK.

“Leningen helpen de groene transitie”

Ook dit nog: Volgens de beroepsvereniging wordt de rol van consumentenkredieten in de samenleving onderbelicht. Daarom heeft de BVK een nieuwe campagne gestart. Het is in de eerste plaats de bedoeling om aan te tonen hoe dergelijke leningen kunnen helpen bij de groene transitie.

  • “Niet alleen fungeert consumentenkrediet als katalysator door de toegang te democratiseren tot duurzame oplossingen die anders financieel buiten bereik zouden liggen, het stimuleert ook duurzame consumptiepatronen”, merkt de BVK op. Door gunstige voorwaarden en aangepaste oplossingen aan te bieden voor groene investeringen, moedigen leden van BVK de Belgen aan om milieubewuste beslissingen te nemen. Dit stimuleert op zijn beurt de vraag naar milieuvriendelijke producten en diensten, wat een duurzamere markt bevordert.”

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.