ECB houdt rente onveranderd na tien opeenvolgende verhogingen

De Europese Centrale Bank heeft zoals verwacht haar beleidsrentes ongewijzigd gelaten. Daarmee komt een einde aan een reeks van tien opeenvolgende renteverhogingen.

Het nieuws: het (voorlopige) einde van de renteklim.

  • Sinds juli 2022 gingen de Europese beleidsrentes in recordtempo omhoog. Zo klom de depositorente – wat banken moeten betalen om hun overtollige cash bij de centrale bank te parkeren – van -0,5 procent naar 4 procent.
  • Na tien renteverhogingen over die periode vindt de ECB het nu welletjes. Dat tarief van 4 procent blijft voorlopig behouden, net als de andere beleidsrentes.
  • Vrijwel alle analisten gingen uit van zo’n rentepauze, omdat de inflatie stilaan onder controle is en de economische groei vertraagt.

Meer context: Een renteverhoging maakt kredieten duurder en remt zo de economische vraag en de inflatie af. Maar dat is zowel volgens economen als de ECB zelf momenteel niet opportuun, omdat dit de kwakkelende Europese economie verder schade kan toebrengen.

  • Het is niet zo dat Frankfurt al tevreden is met de huidige inflatieniveaus (ruim 4 procent in de eurozone). Maar de centrale bank denkt dat de eerdere renteverhogingen, die met vertraging doorwerken, voldoende zijn om de prijsverhogingen te dempen.
  • Voorzitter Christine Lagarde liet eerder al uitschijnen dat de rente lang op de huidige, hoge niveaus kan blijven, totdat de inflatie weer rond de doelstelling van 2 procent ligt.
Meer