Omstreden datacentrum van Meta komt er voorlopig toch niet in Nederland

Het geplande mega-datacentrum in het Nederlandse Zeewolde komt er voorlopig niet. Facebook-eigenaar Meta maakte dat gisteren bekend.

Vorige week nam de Nederlandse Eerste Kamer een motie aan, waarin premier Mark Rutte werd gevraagd om “zijn bevoegdheden te gebruiken” om de bouw van het datacentrum tijdelijk te blokkeren. De Senaat wilde namelijk dat er eerst een overeenstemming was bereikt over het regeringsbeleid inzake datacentra in Nederland. Hierdoor werd de druk op Meta verder opgevoerd, waardoor het bedrijf besloot om de komst van het centrum tijdelijk te pauzeren.

“Gezien de huidige omstandigheden hebben we besloten om de bouw van het centrum te pauzeren”, zegt Meta in een verklaring. Het bedrijf laat echter de deur openstaan om het project later opnieuw op te starten. Meta zegt een “goede buur” te willen zijn en daar heeft het de steun van de lokale gemeenschap voor nodig.

Grootste faciliteit van zijn soort

De gemeente Zeewolde had in december de plannen goedgekeurd om de grootste faciliteit van zijn soort in Nederland te bouwen, van waaruit het Facebook, Instagram en WhatsApp-gebruikers in heel Europa zou bedienen. Het centrum zou 1,38 gigawattuur aan elektriciteit gebruiken en 400 banen opleveren.

Er kwam echter tegenstand van milieugroeperingen en lokale politieke partijen, die niet wilden dat het beperkte aanbod van duurzame stroom die in Nederland wordt opgewekt, wordt gebruikt door een multinationale onderneming. Daarnaast waren er twijfels over de maatschappelijke opbrengst van de komst van het datacentrum en het gebruik van de restwarmte door de gemeente. Die warmte zou namelijk ook weer schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de omliggende natuur.

Ook de grote hoeveelheid water die het centrum zal verbruiken was zorgelijk en het verlies van waardevolle landbouwgrond.

Leefbaar Zeewolde

De grootste partij van Zeewolde, Leefbaar Zeewolde, laat weten blij te zijn met het besluit van Meta om komst van het centrum te pauzeren. De partij was vanaf het begin af aan al tegen de komst en behaalde recentelijk een grote overwinning tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in het land. “Het is natuurlijk uitstel en geen afstel, maar wel weer een stap in de goede richting”, aldus Tom Zonneveld.

Het bleek recentelijk echter dat de Nederlandse regering, ondanks de tekorten op het stroomnet en grote bezwaren van de ambtelijke top, toch een aansluiting regelde voor het datacentrum van Meta. De voormalige minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes (VVD), deed dit onder grote druk van het Amerikaanse bedrijf.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20