Omikron-variant dominant in de VS: president Biden voorziet 500 miljoen gratis zelftests

Om de oprukkende Omikron-variant tegen te gaan, wil Amerikaans president Joe Biden extra inzetten op zelftests. Daarom wil hij 500 miljoen tests voorzien die gratis naar Amerikaanse huishoudens verzonden worden. In België zijn zelftests in zo goed als alle apotheken beschikbaar, in de VS zijn de testen echter minder makkelijk te vinden en kosten ze nog eens een pak meer.

Geen lockdown, wel extra preventie

Amerikaans president zal dinsdag een toespraak houden om zijn aanpak voor de Omikron-variant bekend te maken. De nieuwe variant heeft een razendsnelle opmars gemaakt. Ongeveer twee weken na de eerste geregistreerde besmetting, is Omikron de dominante variant in de VS geworden. Volgens cijfers van de Center for Disease Control and Prevention (CDC) was ongeveer 73 procent van de geïnfecteerden vorige week besmet met de Omikron-variant.

Volgens Associated Press en NPR, die de speech van de president op voorhand konden inkijken, zal Biden geen lockdown of andere strikte maatregelen aankondigen. Wel zal hij meer inzetten op preventie en bestrijding van het virus. Dat wil zeggen nieuwe test- en vaccinatiecentra oprichten, militaire geneeskundigen inzetten om het zorgpersoneel bij te staan, extra materiële steun bieden aan de ziekenhuizen en de achterstand op het vlak van zelftests inhalen.

500 miljoen gratis zelftests

In de Verenigde Staten zijn zelftests minder ingeburgerd dan bij ons. Dat komt omdat de Amerikaanse overheid – die wel tussenkomt om de kosten van PCR-testen te vergoeden – geen maatregelen heeft genomen om de zelftests meer betaalbaar te maken.

Daardoor gaan de zelftests vaak aan hogere prijzen over de toonbank, die schommelen in de VS tussen 7 en 15 dollar. De testen zijn niet alleen duurder, ze zijn ook nog eens een pak moeilijker te vinden. Lang niet alle apotheken hebben voldoende voorraden, waardoor de tests vaak snel uitverkocht zijn.

Amerikanen kunnen de zelftest bestellen via een online portaal. De tests zullen vanaf januari naar Amerikaanse huishoudens verzonden worden.

Ook in België komt het idee van gratis zelftests de kop opsteken in de aanloop naar het Overlegcomité op woensdag. Hoewel er in sommige supermarkten goedkope zelftests beschikbaar zijn van ongeveer 3 euro, kosten de meeste testen in apotheken ongeveer 8 euro. Die prijs is nog altijd te hoog voor sommige mensen, waardoor er nog altijd te weinig mensen geneigd zijn een zelftest af te nemen. De testen gratis aanbieden zou dit probleem dus mogelijk van de baan helpen.

Het crisiscentrum in België roept ook op om voor elke bijeenkomst met vrienden of familie een zelftest te doen. “Eerst een testje, dan een feestje” luidt de slogan. Al is er ook een mogelijkheid dat de Omikron-variant die teststrategie minder waterdicht maakt dan ze lijkt.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20