Koers wijzigen of verder varen? Omikron-variant bezorgt OPEC-landen kopzorgen

De Omikron-variant dwingt de OPEC+-landen tot een nieuwe vergadering. Donderdag zullen de grootste olieproducerende landen samenkomen om te beslissen over de schaal van hun olieproductie. De nieuwe variant van het coronavirus veroorzaakt heel wat onzekerheden, de OPEC+-landen willen vermijden dat de olieprijzen opnieuw ontsporen.

Gokken met Omikron

De Omikron-variant zorgt voor extra kopzorgen bij de grootste olieproducerende landen. De OPEC+-landen steken donderdag de koppen samen om te beslissen hoe ze moeten reageren op de komst van de nieuwe variant. Tot nu toe lieten de ze slechts een geleidelijke toename van de productie toe, maandelijks brachten ze iets meer olie op de markt. De opkomst van de nieuwe besmettelijkere variant van Covid-19 doet de olieproducerende landen twijfelen over hun strategie. Maar door het gebrek aan informatie over de ernst van de variant, weten de olieproducenten niet goed wat de volgende stappen moeten zijn.

Als reactie op de nieuwe variant hebben overheden wereldwijd beslist opnieuw hun grenzen te sluiten en vooral in Europa beslissen steeds meer landen opnieuw in lockdownmodus te gaan. Die wereldwijde paniekreacties missen hun effect niet op de oliemarkt, na het nieuws over de Omikron-variant kelderden de olieprijzen.

De OPEC+-landen – waar naast de OPEC-landen ook kleinere olieproducenten zoals Rusland in zetelen – zullen daarom vandaag hun strategie bepalen voor de maand januari. De vraag is of ze hun gestage productietoename zullen aanhouden, of terug een rem zullen plaatsen op de productie van olievaten. Veel hangt af wat van voor effect Omikron zal hebben op de economie: wordt het een nieuwe pletwals, of blijft het business as usual?

Gecoördineerde actie

De kopzorgen die de Omikron-variant de OPEC-landen oplevert komen bovenop hun conflict met de grootste olieconsumerende landen. Uit ongenoegen dat de OPEC-landen hun productie weigeren op te drijven, beslist Amerikaans president Joe Biden een gecoördineerde actie op poten te zetten waarin hij de grootste consumenten oproept om hun strategische oliereserves op de markt te brengen.

De stijgende brandstofprijzen zetten namelijk een stevige politieke druk op de Amerikaanse president, die zijn populariteit de dieperik in ziet gaan. De belofte van de OPEC om 400.000 extra vaten te produceren volstaat volgens Biden niet om de prijsstijgingen aan te pakken.

Daarom besliste de VS vorige week zo’n 50 miljoen vaten op de markt te brengen in een poging de prijzen te drukken. China, India, Zuid-Korea, Japan en het Verenigd Koninkrijk volgen het voorbeeld van de VS en lieten ook delen van hun strategische voorraden los op de markt. Volgens sommige waarnemers moeten de OPEC-landen zich meer zorgen maken om deze ongeziene actie, dan om de impact van de Omikron-variant.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.