Geduld Verenigde Staten en andere landen is op: ze openen kranen van oliereserves om brandstofprijzen te drukken

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de zeldzame stap genomen om olie vrij te geven uit de strategische reserves van het land in een poging om de stijgende brandstofprijzen voor de feestdagen aan te pakken. Dat zei het Witte Huis dinsdag in een verklaring. 50 miljoen vaten olie zullen beschikbaar worden gesteld. Ook enkele andere grote landen, waaronder India en China, gaan een deel van hun oliereserve op de markt gooien.

Waarom is dit belangrijk?

De landen die deel uitmaken van OPEC+ hebben eerder dit jaar een overeenkomst bereikt om de olieproductie vanaf december te verhogen met 400.000 vaten per dag. Maar enkele grote landen, waaronder de Verenigde Staten, zijn vragende partij om de productie verder te verhogen.

Biden zei dinsdag dat de regering de oliereserves zal aanspreken als onderdeel van een wereldwijde inspanning om de snelle stijging van de brandstofprijzen in 2021 te kalmeren. Het gaat om een gecoördineerde vrijgave tussen de VS, India, China, Japan, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk en dat is de eerste in zijn soort.

Meer olie op de markt

Het Amerikaanse ministerie van Energie zal 50 miljoen vaten olie beschikbaar stellen om de prijzen te verlagen en de wanverhouding tussen de vraag van de consument en het aanbod aan te pakken, zei het Witte Huis dinsdag.

India zei in een persverklaring dat het 5 miljoen vaten zou vrijgeven, terwijl Groot-Brittannië mikt op 1,5 miljoen vaten. Zuid-Korea kon nog geen concreet cijfer plakken op het aantal vaten dat het zal vrijgeven omdat het “wacht op verdere besprekingen met de Verenigde Staten en de bondgenoten over onder meer de timing en de hoeveelheid.” Japan zal volgens de nationale media aldaar woensdag naar buiten komen met meer nieuws.

Het is voor het eerst in tien jaar dat landen hun strategische oliereserves inzetten. In 2011 haalden de VS en 27 andere landen in totaal 60 miljoen vaten uit hun reserves die 140 miljoen vaten moesten vervangen door het conflict in Libië.

Agressieve manier van aanpak

“De president staat klaar om, indien nodig, aanvullende maatregelen te nemen en is bereid al zijn bevoegdheden te gebruiken om in samenwerking met de rest van de wereld te zorgen voor een adequate bevoorrading terwijl we de pandemie achter ons laten”, zei het Witte Huis dinsdag nog.

Het ministerie van Energie zei dat het van plan is om het grootste deel van de olie tussen januari en april vrij te geven, met enkele vroege leveringen die eind december worden geaccepteerd.

De actie komt te midden van een groeiende bezorgdheid binnen het Witte Huis over de inflatie van de dollar, nu de prijzen stijgen voor alles van brandstof tot kalkoenen voor Thanksgiving. Het vrijgeven van de oliereserves zou lagere prijzen aan de pomp als gevolg moeten hebben.

“Consumenten worden op dit moment geconfronteerd met uitdagingen aan de pomp en we proberen die situatie aan te pakken op een slimme manier, op maat, op een agressieve manier, dus dat is wat je vandaag ziet”, zei de ambtenaar aan CNBC.

OPEC

Op 19 november bevatte de Amerikaanse strategische voorraad 604,5 miljoen vaten, verdeeld over vier locaties, weet het ministerie van Energie. Na een presidentiële aankondiging zou het dertien dagen duren voordat de olie op de markt komt.

Amerikaanse olie daalde dinsdag meteen met 1,9 procent tot een dieptepunt van 75,30 dollar per vat, maar herstelde daarna weer wat van deze verliezen tot 75,90 dollar per vat (op het moment van schrijven).

In augustus riep de regering-Biden de OPEC, Organisatie van olie-exporterende landen, en haar bondgenoten op om de productie op te voeren in het licht van de stijgende energieprijzen. Maar de groep besloot vast te houden aan het eerder overeengekomen schema om de productie met 400.000 vaten per maand te verhogen.

In april 2020 nam de groep het ongekende besluit om bijna 10 miljoen vaten per dag van de markt te halen toen de pandemie de vraag naar aardolieproducten deed wegzinken. Andere producenten, waaronder de VS, beperkten ook hun productie toen de olieprijzen tot nooit eerder geziene dieptepunten daalden.

Sindsdien is de vraag weer aangetrokken, terwijl de producenten traag zijn met de terugkeer van olie op de markt, waardoor de prijs van ruwe olie naar een hoogtepunt in meerdere jaren is gestegen.

(jvdh)

Meer