Oliegebied Permian Basin op weg naar absolute recordproductie

De productie van ruwe olie uit het Permian Basin, het grootste olieveld van de Verenigde Staten, zal in december een absoluut record laten optekenen. Daarmee is het Permian Basin getuige van een opmerkelijke ommekeer, die in de andere olieregio’s van het land niet kan worden opgetekend. Dat blijkt uit de maandelijkse prognoses van de American Energy Information Administration (EIA).

De olieproductie uit het Perm Basin, gelegen in Texas en New Mexico, zal naar verwachting in december een recordniveau van 4,953 miljoen vaten per dag (bpd) bereiken. De analisten wijzen erop dat de productie wordt opgevoerd om aan de grotere vraag, te danken aan een sterke economische vraag, te beantwoorden.

Daarmee wordt het vorige record van 4,913 miljoen vaten, gevestigd in maart vorig jaar, overtroffen. Kort na die recordproductie anderhalf jaar geleden sloeg de coronacrisis met volle kracht toe.

Saoedi Arabië

Het Permian Basin wordt met zijn nieuwe recordproductie een grotere olieproducent dan de individuele leden van de Organisation of Oil Exporting Countries (Opec), Saoedi Arabië uitgezonderd. “Dit toont het wereldwijde belang van het gebied”, zeggen de analisten.

“De grote Amerikaanse olieproducenten kiezen er vaak uitsluitend voor om hun activiteiten in het Permian Basin op te voeren, ten koste van andere gebieden. De totale Amerikaanse olieproductie moet nog een lange weg afleggen vooraleer er over een volledig herstel kan worden gesproken.”

De Amerikaanse olieproductie kende het voorbije jaar een inkrimping met meer dan 2 miljoen vaten per dag. De uitbraak van het coronavirus had immers grote delen van de economie tot stilstand gebracht, waardoor de vraag een sterke terugval kende.

“De productie is sindsdien geleidelijk teruggekeerd”, wordt in het rapport opgemerkt. “Tal van andere olievelden, zoals het Bakken Basin in North Dakota of Eagle Ford in Zuid-Texas, zijn nog ver van hun productiepiek verwijderd.”

Grotere productiviteit

“Het Permian Basin beschikt in het algemeen over bronnen met een grotere productiviteit dan andere gebieden”, merkt Andrew Lipow, voorzitter van het adviesbureau Lipow & Associates, op.

“Bovendien bevindt het Permian Basin zich, in vergelijking met een aantal andere productiesites, relatief dicht in de omgeving van knooppunten van een aantal belangrijke pijpleidingen.”

“Daarnaast is het Permian Basin tevens verbonden met belangrijke exportlocaties. Het gebied kan dan ook op een aantal belangrijke voordelen rekenen in vergelijking met andere sites.”

De totale dagelijkse schalieproductie in de zeven grote Amerikaanse schaliegebieden zal volgens de Energy Information Administration naar verwachting de volgende maanden oplopen tot 8,316 miljoen vaten. Dat betekent een stijging met 85.000 vaten tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Die groei komt vooral van het Permian Basin, waar een stijging met 67.000 vaten zou kunnen worden verwacht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20