Oliehausse: JP Morgan ziet dit olie-aandeel met 20 procent stijgen

Het aandeel van Schlumberger, één van de grootste verstrekkers voor diensten in olievelden (zoals boren), heeft volgens zakenbank JP Morgan een opwaartse kans. Analisten van de grote bank zien namelijk de olieprijzen de komende jaren hoog blijven. Dat bericht zakenzender CNBC.

Analist Arun Jayaram verhoogde het aandeel van neutraal naar overweight (een licht positief signaal). Hij zei donderdag in een notitie gericht aan klanten dat de stijging van de internationale productieniveaus Schlumberger een boost zou moeten geven.

Deze upgrade “weerspiegelt de bevoorrechte portefeuille van het bedrijf, dat klaar is om sterke winstgroei te boeken door het wereldwijde herstel van (onder meer) de upstream-uitgaven.”

  • Olie- en gasbedrijven kunnen over het algemeen worden onderverdeeld in drie segmenten: upstream, midstream en downstream. Upstream-bedrijven houden zich voornamelijk bezig met de exploratie en de eerste productiefasen van de olie- en gasindustrie.
  • Upstream is dus een term voor de operationele fasen in de olie- en gasindustrie, die betrekking hebben op exploratie en productie. Upstream-activiteiten omvatten het eerder aangehaalde exploratie, maar ook boren en winning.

Hogere niveaus van internationale activiteit

Verder in de notitie: “Onze gunstige veronderstelling is gebaseerd op ons inzicht dat de Amerikaanse investeringsbeperkingen (van exploratie en productie, red.) zullen leiden tot minder Amerikaanse schaliegroei, maar hogere niveaus van internationale activiteit om de toename van de productiecapaciteit te ondersteunen.”

Volgens JP Morgan zou de terughoudendheid van Amerikaanse bedrijven op het vlak van capaciteitsuitbreiding leiden tot een aanhoudend hogere olieprijs, aangezien Amerikaanse bedrijven de olie de laatste tijd goedkoper kunnen produceren. Dat zou goed nieuws moeten zijn voor Schlumberger, dat een grote blootstelling heeft aan internationale producenten.

“Gedurende het grootste deel van de afgelopen 10 jaar vertegenwoordigde de Amerikaanse schalie de extra voorzieningsbron (van olie). (…) Wij verwachten dat deze dynamiek in 2022 en daarna zal veranderen, nu OPEC+ vanaf dat jaar opnieuw de rol van marginale producent zal spelen (d.w.z. vat met hoogste kostprijs om aan de vraag te voldoen, red.),” aldus nog de notitie.

Oliehausse

De olieprijs is de afgelopen zes weken sterk gestegen. De Europese benchmark Brent ruwe olie is zelfs boven de 80 dollar per vat geklommen.

Schlumberger heeft tot nu toe ondermaats gepresteerd ten opzichte van zijn sectorgenoten in de energiesector tijdens de olierally. Het aandeel heeft sinds eind juli minder dan 4% gewonnen, terwijl het Energy Select SPDR Fund met 10% is gestegen.

Het aandeel over het voorbije half jaar op de S&P 500 – bron: Trading Economics

JP Morgan heeft zijn koersdoel voor Schlumberger verhoogd van 31 naar 37 dollar. Het nieuwe koersdoel ligt dus 19,35% boven de slotkoers van het aandeel van vrijdag.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20