In Texas gaat stroom opnieuw aan maar de oliecrisis zal nog even nazinderen

Historische vrieskou legde de energiesector van Texas deze week plat en daarmee ook de winst van petroleum. Nu de lichten in de staat langzaam terug aangaan, wordt het duidelijk dat het nog even zal duren voor de oliemarkt kan herstellen.

De zuidwestelijke Amerikaanse staat Texas werd de laatste dagen getroffen door de laagste temperaturen in 30 jaar. Miljoenen Amerikanen en Mexicanen kwamen zonder stroom te zitten. Er waren ook zware economische gevolgen: de befaamde winning van petroleum uit de olierijke Permian Basin viel zo goed als volledig stil.

De prijzen van aardolie schokte hierdoor omhoog naar zo’n 61,4 dollar per vat, het hoogste in maanden. Texas leverde door de kou namelijk 1 miljoen minder olievaten per dag. De totale olieproductie van de Verenigde Staten zakte maar liefst met 40 procent. Er wordt verwacht dat de energiecrisis nog even zal duren, zelfs wanneer de stroom terug aangaat.

2.500 records voor vrieskou verbroken

De Texanen hebben het hard te verduren gekregen. Er werden in het zuidwesten van de VS maar liefst 2.500 records gebroken voor de laagste lokale temperatuur ooit. In totaal kwamen al zeker 38 mensen om door de vrieskou. Zonder windturbines, waterturbines, steenkool en aardolie kwamen ongeveer 5 miljoen Amerikaanse gezinnen zonder stroom te zitten.

Op vrijdag kon er eindelijk terug stroom geleverd worden aan verschillende huishoudens. Volgens de website Poweroutages.us zitten wel ongeveer 220.000 huizen en zaken nog steeds in het donker. Op woensdag waren dat er nog drie miljoen.

Oliecrisis

Volgens Greg Abbott, de gouverneur van Texas, is er zware schade aan de stroomkabels in de staat, waardoor het moeilijk was om het netwerk volledig te herstellen op korte termijn. Ook de oliebronnen in Texas hebben serieuze schade ondervonden, waardoor het moeilijk zal worden om snel terug brandstof te leveren. Texas en de staat New Mexico zijn normaal goed voor de helft van alle aardolie die de VS produceert. Elke dag komen er normaal gezien zo’n 5,8 miljoen vaten uit de grond.

‘Geen enkel onderdeel van de gigantische infrastructuren in de staat was ontworpen om deze vrieskou te doorstaan,’ zei Paul Sankey, een petroleumexpert, vrijdag. ‘We staan voor een heuse oliecrisis, en maar weinig mensen buiten Texas en Oklahoma (ook een zwaar getroffen staat, red.) beseffen dit,’ besloot Sankey.

Meer