Olie en gas zorgen voor wereldwijd record aan dividenden

Energiebedrijven die recordwinsten behalen uit de stijgende prijzen voor olie en gas, hebben ervoor gezorgd dat de wereldwijde uitkeringen van dividenden zijn gestegen tot niveaus die hoger liggen dan voor de uitbraak van de coronapandemie werd geregistreerd. Daarbij werd een nieuw kwartaalrecord opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van fondsmanager Janus Henderson.

In totaal werden tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 544,8 miljard dollar dividenden uitgekeerd. Dat betekende een stijging met 11,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de coronacrisis hadden veel bedrijven hun dividenden verlaagd.

Latijns-Amerikaanse staatsbedrijven

Verder voorspelde Janus Henderson dat de wereldwijde uitkering van dividenden dit jaar een recordbedrag van 1.560 biljoen dollar zal bereiken. Dat zou een toename met 5,8 procent betekenen tegenover vorig jaar.

Het rapport zegt dat producenten en verwerkers van olie en gas, waaronder grote staatsbedrijven uit Latijns-Amerika, tijdens het voorbije kwartaal voor meer dan twee vijfde van de groei van de uitbetalingen verantwoordelijk waren.

Banken, die bevrijd zijn van de beperkingen die tijdens de coronapandemie op dividenden werden gelegd, lieten een gelijkaardig aandeel in de stijging optekenen. Consumentenbedrijven zoals autofabrikanten betaalden eveneens grotere dividenden uit.

De uitbetalingen tonen de goede prestaties die een aantal bedrijven door het economisch herstel konden laten optekenen en maken duidelijk dat de winstgevendheid van de ondernemingen dit jaar goed heeft stand gehouden, ook al moeten huishoudens met sterk oplopende kosten van het levensonderhoud afrekenen en wordt de wereld met een inflatie en een toenemende angst voor een recessie geconfronteerd.

Afhankelijkheid

“Er kan worden gesteld dat er veel sneller opnieuw dividenden worden uitbetaald dan algemeen was verwacht”, merkt Ben Lofthouse, analist bij Janus Henderson, op. “Er konden dan ook grotere winsten worden gemeld.”

“De groeiende dividenden vormen goed nieuws voor aandeelhouders, die verder vaak vooral met verliezen in hun portefeuilles rekening moeten houden. Hoewel het herstel van de dividenden sneller verloopt dan werd verwacht, zijn de verdere vooruitzichten echter niet zo rooskleurig. De economieën vertonen een vertraging, terwijl ook de bedrijfsmarges krimpen.”

Grote olieproducenten zorgden voor een forse stijging van de uitkering van dividenden aan aandeelhouders. Het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras stond daarbij helemaal bovenaan de ranglijst van Janus Henderson.

De hoge grondstoffenprijzen dreven de dividenden van opkomende markten 22,5 procent hoger naar een nieuw record. Die markten konden voor de eerste keer sinds het midden van het voorbije decennium alle andere regio’s achter zich laten.

Nu de grote economieën afstevenen op aanzienlijke vertragingen, groeit volgens waarnemers echter de bezorgdheid dat investeerders voor dividenden grotendeels van de energiesector afhankelijk zijn. De uitkeringen zouden tevens kunnen leiden tot een nieuwe oproep om de winsten van de producenten van olie en gas zwaarder te belasten. 

In het rapport wordt geen rekening gehouden met de vergoedingen voor het terugkopen van eigen aandelen door bedrijven.

Meer