Oezbekistan krijgt grootste windturbinepark van de wereld

Het Saoedische bedrijf ACWA Power gaat in Oezbekistan een windmolenpark van 1,5 gigawatt bouwen. Daarover heeft de Oezbeekse president Shavkat Mirziyoyev tijdens een bezoek aan Oezbekistan een akkoord ondertekend. Het complex wordt gebouwd in Karakalpakstan en wordt volgens het Oezbeekse ministerie van Energie het grootste windmolenpark van de wereld.

De centrale zou het elektriciteitsverbruik van 1,65 miljoen gezinnen kunnen dekken. Momenteel is ACWA Power in de regio van Bukhara in Oezbekistan al gestart met de bouw van twee kleinere windturbineparken.

Energiezekerheid

Het nieuwe windmolenpark kan een grote hulp betekenen om de energiezekerheid van Oezbekistan te verbeteren. Het land werd de jongste tijd een aantal keer met een tekort aan elektriciteit geconfronteerd. “De stijgende zomertemperaturen hypothekeren de optimale werking van de Centraal-Aziatische waterkrachtcentrales”, merken experts op.

“Oezbekistan moet traditioneel tijdens de winterperiode voor elektriciteitstekorten vrezen, maar het probleem begint zich nu ook tijdens de warmste maanden van het jaar te manifesteren. Er was sprake dat Russische bedrijven in Oezbekistan een kerncentrale zouden bouwen, maar ook die plannen zouden door de internationale sancties tegen Rusland heel onzeker zijn geworden.”

“Indien Saoedi-Arabië zijn beloftes voor de bouw van een groot windturbinepark inlost, zou Oezbekistan de Russische kerncentrale mogelijk zelfs niet meer nodig hebben”, voert analist Kamoliddin Rabbimov aan. “Die bouw van die nucleaire centrale lijkt in ieder geval al aanzienlijke vertragingen te hebben opgelopen.”

Aardgas

ACWA Power heeft ook aangegeven de mogelijke toekomstige ontwikkeling van duurzame waterstof in Oezbekistan te zullen onderzoeken. Verder hebben de twee landen tevens aangekondigd investeringen in de Oezbeekse gasindustrie te plannen.

Oezbekistan behoort tot de allergrootste producenten van aardgas van de hele wereld, maar door de onophoudelijke toename van de binnenlandse vraag wordt het land gedwongen om zijn uitvoer steeds verder af te bouwen.

De realisatie van de projecten vormt een onderdeel van de langetermijnstrategie van de Oezbeekse regering om de energieproductie van het land te diversifiëren. Oezbekistan heeft de intentie om tijdens de tweede helft van dit decennium een capaciteit van 12 gigawatt aan windenergie uit te bouwen. Tijdens diezelfde periode zou ook een vermogen van 8 gigawatt aan zonnekracht moeten worden gecreëerd.

“Dit partnerschap zal een belangrijke bijdrage leveren aan de modernisering van de Oezbeekse energiesector en de overschakeling naar het gebruik van duurzame bronnen”, benadrukt Azim Akhmedkhojaev, onderminister van Energie van Oezbekistan, dan ook in een commentaar bij de akkoorden die in Saoedi-Arabië konden worden afgesloten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20