Duitsland wil onshore windcapaciteit tegen eind dit decennium verdubbelen

Duitsland moet zijn investeringen in windenergie drastisch opvoeren. Dat blijkt uit een rapport dat door het Duitse federale ministerie van Economie en Leefmilieu wordt voorbereid. Het initiatief moet het land in staat stellen om met de hulp van hernieuwbare energiebronnen het gebruik van Russische fossiele brandstoffen te verminderen.

Al volgende maand zouden de maatregelen mogelijk aan de Duitse Bundestag kunnen worden voorgelegd.

Duitsland wil tegen het einde van dit decennium 80 procent van zijn elektriciteitsbehoefte uit hernieuwbare bronnen halen. Daarbij zou de capaciteit van offshore windenergie tot 115 gigawatt moeten worden verhoogd. Dat komt overeen met de productie van achtendertig kerncentrales. Om die doelstelling te bereiken moet de huidige Duitse capaciteit van onshore windenergie worden verdubbeld.

Weerstand

Bedoeling daarbij is dat 2 procent van het Duitse grondgebied als locatie voor de installatie van windturbines zal worden gereserveerd. Momenteel wordt een niveau van 0,8 procent gehaald, maar slechts een oppervlakte van 0,5 procent wordt daadwerkelijk voor de opwekking van windenergie gebruikt.

Opgemerkt wordt dat de verdere uitbouw van de Duitse windenergie in een aantal deelstaten op weerstand botst. Het aantal bouwvergunningen voor nieuwe onshore windturbines kende tijdens de eerste drie maanden van dit jaar in Duitsland een daling met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

“Onder meer Beieren en Baden-Württemberg zouden op dit vlak beduidend meer inspanningen kunnen doen”, merken woordvoerders van het Bundesverband WindEnergie, de federatie van de Duitse producenten van windenergie, op.

Bindende doelstellingen

De nieuwe wet wil aan de deelstaten een aantal bindende doelstellingen voor de uitbreiding van onshore windenergie opleggen. Daarbij zwaait de Duitse federale overheid met een stok achter de deur. Indien de deelstaten de doelstellingen niet halen, zouden mogelijk de voorschriften rond de minimale afstand tussen de windparken en woonwijken uit de buurt worden aangepast.

De federale regering hoopt dat deze dreiging de deelstaten, onder druk van ongeruste bewoners die geen windturbines in hun onmiddellijke woonomgeving wensen, zal aanzetten om naar geschikte locaties voor nieuwe windturbines op zoek te gaan.

“Er is in principe in Duitsland voldoende ruimte beschikbaar voor een uitbreiding van de onshore windenergie”, staat in een onderzoek van de keuringsorganisatie Tüv Nord. “Om bijkomende capaciteit te genereren moet vooral aan een introductie van eenvoudiger goedkeuringsprocedures en bijkomende stimulansen voor investeerders worden gewerkt.”

“Er moet trouwens niet overal naar nieuwe locaties worden gekeken. Het is ook mogelijk om een aantal oudere centrales te vervangen.”

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20