Oekraïne haalt zijn helden terug naar huis na een nieuwe gevangenenruil met Rusland

Oekraïne en Rusland hebben honderd gevangenen uitgewisseld. Dat schrijft France24 op basis van diplomatieke bronnen in Kyiv en Moskou. Het is niet de eerste keer dat zo’n ruil plaatsvindt.

Waarom is dit belangrijk?

Hoewel Rusland en Oekraïne op het vlak van voorwaarden voor vredesonderhandelingen mijlenver uit elkaar staan, wordt er in de marge toch gepraat. Dat resulteerde onder meer al in de Graandeal, die bepaalt dat Oekraïne graan mag exporteren via enkele havens aan de Zwarte Zee, zonder het risico te lopen dat Rusland deze schepen beschiet.

In het nieuws: Rusland en Oekraïne ruilen honderd krijgsgevangenen; vijftig elk.

  • De ruil werd bevestigd door het Russische ministerie van Defensie. “De vrijgelaten militairen worden naar Moskou gebracht met een vliegtuig van het Russische leger, en kunnen revalideren in de medische instellingen van het leger”, schrijft het ministerie in een statement.
  • Langs Oekraïense zijde was het Andriy Yermak, het hoofd van de presidentiële administratie, die het nieuws verkondigde via zijn Telegramkanaal.
  • “We slaagden erin om 19 verdedigers van Marioepol terug naar huis te brengen, alsook 15 krijgsgevangenen die bij de kerncentrale van Tsjernobyl waren geklist en 7 verdedigers van Slangeneiland”, schrijft de Oekraïner.

Onderliggend: Het is niet voor het eerst dat beide landen over een gevangenenruil praten.

  • Twee dagen geleden nog werden in totaal 70 krijgsgevangenen geruild, waaronder één Oekraïense burger. Vermoedelijk werd deze ruil gemedieerd door de Verenigde Arabische Emiraten: naar verluidt was de ruil gelinkt aan de hervatting van Russische ammonia-leveringen aan Azië en Afrika, via een pijplijn in Oekraïne.
  • De grootste ruil werd uitgevoerd op 21 september, waarbij Rusland 215 Oekraïners en buitenlandse vrijwilligers vrijliet. Onder de gevangenen bevonden zich vooral verdedigers van de Azovstalfabriek in Marioepol, waaronder de commandant van het Azovbataljon, Denys Prokopenko. Ook vijf buitenlandse strijders, onder meer de Brit Aiden Aislin, werden vrijgelaten en terug naar huis gestuurd.
  • In ruil voor de vijf buitenlandse vrijwilligers kreeg Rusland vijftig soldaten terug. De 210 andere Oekraïners werden geruild voor één man: Viktor Medvedtsjoek. Hij is een Oekraïense oligarch en politicus, die bekend staat als een persoonlijke vriend van Poetin. Daarnaast was hij de topfavoriet om Volodymyr Zelensky op te volgen als Oekraïens president, als Rusland erin zou slagen het land op de knieën te dwingen en er een poppenregime zou installeren
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20