Obama over aanpak coronacrisis door Trump: ‘Chaotische ramp’

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft forse kritiek geuit aan het adres van huidig president Donald Trump. Het beheer van de coronacrisis is een ‘absolute chaotische ramp’, stelde hij in een telefoongesprek met oud-medewerkers van zijn regering.

‘Zelfs met de beste overheid zou het er slecht aan toe gaan”, zei Barack Obama. ‘Maar met deze mentaliteit van ‘de rest zoekt het maar uit’ is het een absolute chaotische ramp geworden.’ De voormalige president koppelt er dan ook een consequentie aan. ‘Daarom ga ik zo hard als ik kan campagne voeren voor Joe Biden.’

Obama verwijst daarmee naar de verkiezingsstrijd tussen Donald Trump en Joe Biden. De Republikeinse president en de Democratische voormalige vice-president nemen het op 3 november tegen elkaar op. Pas een kleine maand geleden maakte Barack Obama bekend dat hij zich achter ‘zijn goede vriend’ Joe Biden schaart. Hij deed dat in een videoboodschap.

‘Trump redt levens’

Het is niet de eerste keer dat Obama zich uitlaat over Donald Trump. Zo liet hij zich al eens ontvallen dat de Republikeinse miljardair verschillende waarschuwingen over de risico’s van de pandemie compleet negeerde. Zijn uitspraken tijdens het telefoongesprek van vrijdagavond weigerde Obama officieel te bevestigen.

Een woordvoerster van het Witte Huis laat weten dat ‘de reactie van Trump op het coronavirus ‘ongekend’ is en juist Amerikaanse levens heeft gered’. Critici, onder wie verschillende Democraten, stellen dat Trump de Covid-19-dreiging eerst geminimaliseerd heeft, om daarna tegenstrijdige en warrige boodschappen te geven. Zo was er de suggestie dat desinfecterende middelen drinken of injecteren het virus misschien doodt.

Lees ook: Maker Dettol na opmerking Trump: ‘Drink geen schoonmaakmiddelen’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20