Nu ook bevestigd: Zelensky bezoekt Washington DC

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zelf zijn bezoek aan de Verenigde Staten bevestigd. Het staatshoofd is op dit moment onderweg naar Washington DC.

Waarom is dit belangrijk?

Het is de eerste keer sinds de invasie van Oekraïne op 24 februari dat president Volodymyr Zelensky het land verlaat. Hij ging niet in op de vragen van het Westen om geëvacueerd te worden, aangezien zijn plaats is bij het Oekraïense volk, dat letterlijk vecht voor hun vrijheid. Ook bezoeken aan andere landen werden door de president on hold gezet. Tot nu, zo blijkt.

In het nieuws: Gisteren stond Zelensky nog aan het front, vandaag spreekt hij het Amerikaanse Congres toe.

  • De tocht van Zelensky werd gisteren naar buiten gebracht door verschillende Amerikaanse media, op basis van contacten binnen het Congres. De timing was echter krap: dinsdag nog stond Zelensky tussen zijn manschappen in Bachmoet, de stad aan het front die al maanden wordt belegerd door de Russen. Ook werd, om veiligheidsredenen, weinig bekend gemaakt over de trip.
  • Tot nu althans, want Zelensky stuurde zelf een tweet de wereld in, om aan te kondigen dat hij naar de VS onderweg is. “Onderweg naar de VS om de weerstand en verdedigingscapaciteiten van oekraïne aan te sterken. Amerikaans president Joe Biden en ik zullen praten over samenwerking tussen Oekraïne en de VS. Ook zal ik speechen voor het Congres, en hou ik enkele bilaterale meetings.

Voor de echte fans: Het vliegtuig van Zelensky kan gevolgd worden.

  • Iets na 8u steeg een Amerikaans overheidsvliegtuig, bekend als SAM910 (Special Air Mission), op van de luchthaven van het Poolse Rzeszow, dat dient als logistieke hub voor steun aan Oekraïne. De SAM910 is een Boeing C-40B Clipper, gebruikt door het Amerikaanse leger om hooggeplaatste bevelhebbers te vervoeren.
  • De kans is zeer groot dat het vliegtuig nu Zelensky naar Washington DC vliegt. Wie de recente vluchtgeschiedenis van de SAM910 bekijkt, kan zien dat het vliegtuig maandag opsteeg op de Andrews-luchtmachtbasis, net buiten de Amerikaanse hoofdstad, richting Europa. Na een tussenstop op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Ramstein in Duitsland, arriveerde het omstreeks 3u ’s nachts in Rzeszow. Dat leert Flightradar24, een website waarop vliegtuigen kunnen worden gevolgd, waar de SAM910 op moment van schrijven de meest gevolgde vlucht is.
De Boeing C-40B Clipper waarmee Zelensky vermoedelijk naar de VS vliegt (Flighradar24, screenshot: 8u36)

De details: De speech van Zelensky voor het Congres belooft speciaal te worden.

  • Zoals verwacht zal Zelensky zijn Amerikaanse tegenhanger Biden ontmoeten. Het zou de eerste keer zijn dat beide staatshoofden elkaar in levende lijve spreken, sinds Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel.
  • Minstens zo belangrijk is echter zijn speech voor het Congres. Dinsdagavond nog stuurde Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, een boodschap rond waarin ze alle Kamerleden opriep fysiek af te zakken naar het Capitool, voor een “zeer speciale sessie met een focus op de democratie”. Hiermee hintte ze ongetwijfeld op de aanwezigheid van Zelensky.
  • Ook voor hem is de speech cruciaal: de komende dagen moeten Amerikaanse beleidsmakers stemmen over een nieuw steunpakket voor Oekraïne, ter waarde van 45 miljard dollar. Onder meer de levering van de langverwachte Patriot-raketafweersystemen moet worden afgeklopt.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20