Brengt Oekraïens president Zelensky zijn eerste buitenlands bezoek na 300 dagen oorlog?

De Oekraïense president Volodymyr Zelenksy zou onderweg zijn naar de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. Dit zou de eerste buitenlandse trip zijn voor het staatshoofd sinds Rusland op 24 februari zijn land binnenviel.

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl buitenlandse bezoeken behoren tot de standaard agenda van staatshoofden, moest Zelensky zijn agenda op 24 februari plots leegmaken. Sindsdien weigert de president voet buiten de eigen landsgrenzen te zetten: hij hoort in Oekraïne te zijn, tussen de soldaten en burgers die strijden voor hun vrijheid. Maar een buitenlands bezoek kan daarbij ook wel een handje helpen.

In het nieuws: Volodymyr Zelensky zou naar Washington DC trekken, de kans bestaat dat hij al onderweg is.

  • Het nieuws wordt naar buiten gebracht door enkele Amerikaanse persagentschappen en media, waaronder AP News, dat zich baseert op twee bronnen binnen het Amerikaanse Congres. Volgens hun informatie zou Zelensky het Capitool, waar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zetelen, bezoeken en toespreken. Daarnaast wordt ook een ontmoeting met Amerikaans president Joe Biden geregeld. Dit wordt meteen de eerste keer dat beide staatshoofden elkaar in levende lijve zullen spreken sinds het uitbreken van de oorlog.
  • Volgens de Congresleden zou het bezoek altijd last minute kunnen worden afgezegd, als er twijfels zijn over de veiligheid. Ook is de planning behoorlijk strak; dinsdag nog sprak Zelensky zijn manschappen toe in Bachmoet, de stad die al maanden onder zwaar Russisch vuur ligt.
  • Gezien de geheimhouding rond het bezoek, wordt het natuurlijk ook niet bekend gemaakt wanneer de president juist zou landen in de VS. Dat wordt pas duidelijk na officiële bevestiging, of als Zelensky voet aan grond zet op de Andrews-luchtmachtbasis, net buiten Washington DC. Oekraïne zelf weigert alvast te bevestigen of een bezoek aan de VS op de agenda staat.

Waarom nu? Het Amerikaanse Congres moet de komende dagen een nieuw steunpakket voor Oekraïne goedkeuren.

  • Het bezoek van Zelensky aan de VS is niet toevallig. Nog deze week zitten Amerikaanse afgevaardigden samen om te beslissen over een nieuw steunpakket voor Oekraïne, ter waarde van maar liefst 45 miljard dollar.
  • Tegelijk overwegen de VS om Patriot-raketafweersystemen te leveren aan het belegerde land, en ook de donatie van extra langeafstandsraketten (zoals de ATACMS-raket voor de HIMARS-raketsystemen) ligt nog op tafel. Met zijn bezoek zal Zelensky proberen wat extra animositeit op te wekken onder de Amerikaanse parlementsleden, om alles uit de kast te halen om Oekraïne te steunen.
  • Zelensky zal ongetwijfeld proberen om nog meer in de wacht te slepen. Zo is Oekraïne al maanden vragende partij voor meer westers wapentuig, en het liefst modern. Onder meer Abrams-tanks, F-16’s en A-10-gevechtsvliegtuigen staan op het verlanglijstje. Oekraïense piloten ondergaan nu al trainingen om de gevechtstoestellen te leren bedienen, maar een levering wordt momenteel nog tegengehouden.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20