Washington stuurt geavanceerd Patriot-luchtafweersysteem naar Kyiv

De regering-Biden legt momenteel de laatste hand aan plannen om het Patriot raketafweersysteem naar Oekraïne te sturen.

Waarom is dit belangrijk?

De gevreesde winter lijkt in Oekraïne te zijn gearriveerd. In de Oekraïense hoofdstad raken de daken bedekt met sneeuw, terwijl mensen zich schuilhouden in hun kapotgeschoten woningen. Intussen gaat Rusland onverminderd door met het beschieten van de energie-infrastructuur, waardoor miljoenen mensen letterlijk in de kou zitten.

Het nieuws: Het plan van het Pentagon moet nog wel eerst worden goedgekeurd door de minister van Defensie Lloyd Austin, waarna het ter ondertekening naar president Joe Biden wordt gestuurd.

  • Drie insiders vertellen aan nieuwsdienst CNN dat ze verwachten dat de plannen deze week nog worden goedgekeurd.
  • Oekraïne heeft de VS gevraagd om het geavanceerde afweersysteem te sturen, dat zeer effectief is in het onderscheppen van ballistische en kruisraketten. Het Patriot systeem zou het meest effectieve verdedigingssysteem voor de lange afstand zijn dat naar het land wordt gestuurd.
  • Kyiv vraag al een tijd om extra luchtafweersystemen, maar de VS was lange tijd huiverig om het systeem te leveren, omdat het mogelijk Rusland zou kunnen provoceren. 
  • Volgens bronnen van CNN is het besluit uiteindelijk toch genomen vanwege “de realiteit van wat er momenteel in Oekraïne gebeurt”.
  • Zodra de plannen zijn afgerond, zullen de Patriots naar verwachting worden verscheept naar de Amerikaanse legerbasis in Grafenwoehr, Duitsland. Daar zullen Amerikaanse soldaten hun Oekraïense collega’s eerst opleiden om het systeem te gebruiken.
  • Eerder stuurden de Amerikanen Patriot-afweersystemen naar NAVO-bondgenoot Polen, om zo de buitengrenzen van het militaire bondgenootschap te verdedigen.

Nieuwe migratiegolf

De achtergrond: Nu de winter de oorlog in Oekraïne heeft bereikt, moet het Patriot-systeem het land helpen zichzelf te verdedigen tegen nieuwe golven van Russische raket- en drone-aanvallen die de energie-infrastructuur van het land bestoken.

  • Miljoenen burgers in het land hebben als gevolg te kampen met een gebrek aan elektriciteit en warm water. De eerste minister van het land, Denys Shmyhal, zei op maandag dat het Kremlin op deze manier “een nieuwe migratiegolf naar Europa” op gang wil brengen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20