Toch geen Belgische luchtafweertanks voor Oekraïne

De kans dat het Oekraïense leger binnenkort rondrijdt met Belgische Gepard-luchtafweergeschut is bijzonder klein. De toestellen zouden niet meer operationeel kunnen worden gemaakt.

Waarom is dit belangrijk?

Oekraïne is dringend op zoek naar extra luchtafweer, nu Rusland een zoveelste zware raketbarrage heeft afgevuurd op steden en elektriciteitsvoorzieningen in het land. Daarbij wordt vooral gekeken naar raketsystemen, zoals de Noorse NASAMS, om kruisraketten uit de lucht te schieten.

De essentie: Oekraïne is dringend op zoek naar extra luchtafweer. De kans dat België iets levert is klein.

  • Daarnaast komen ook de Duitse Gepards van pas, luchtafweertanks die per minuut 1.100 pantserdoorborende kogels afvuren. Duitsland beloofde in april al vijftig stuks te leveren, enkele dagen geleden kwamen daar nog eens zeven exemplaren bij.
  • Lang leek het dat ook België enkele Gepards kon leveren: 38 luchtafweertanks, vroeger in dienst bij Defensie, staan op stock bij OIP,
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer