“Nu goedkoper om over te schakelen van steenkool op hernieuwbare energiebronnen dan op aardgas”

Volgens een rapport van TransitionZero, een non-profitorganisatie die zich bezighoudt met de analyse van klimaatvraagstukken, is het nu goedkoper om van steenkool op schone energie over te schakelen, dan om van kolen op aardgas over te schakelen. Factoren in het voordeel van hernieuwbare energiebronnen zijn de dalende kosten van onder meer batterijopslag, in combinatie met de stijgende volatiliteit van de gasprijzen.

Waarom is dit belangrijk?

Aardgas wordt gezien als de schakel van steenkool naar hernieuwbare energiebronnen, omdat het verbranden van gas een lagere koolstofintensiteit heeft dan het verbranden van steenkool. Door factoren als prijsvolatiliteit, aanbodtekorten, en de Oekraïne-oorlog is gas echter niet langer een interessant product om de energietransitiekloof mee te overbruggen, klinkt het in het recent gepubliceerde rapport.

Met haar Coal to Clean Carbon Price Index heeft TransitionZero de CO2-prijs gemeten die nodig is om 25 landen te motiveren om van steenkool als brandstof naar hernieuwbare energiebronnen, zoals windmolen- of zonneparken, te switchen. De bevindingen van het rapport werden opgepikt door onder meer CNBC en Balkan Green Energy News.

Wat blijkt?

  • Door rechtstreeks over te schakelen van steenkool op zonne- en windenergie en batterijopslag zouden de elektriciteitsproducenten in de Europese Uni
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Joost Derks
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20