Northvolt is eerste Europese bedrijf met een operationele gigafactory

In zijn fabriek in Skellefteå, in het noorden van Zweden, heeft het bedrijf Northvolt zijn eerste lithium-ion batterijcel geproduceerd. Dit betekent dat Europa nu met zijn eigen batterijproductie van start is gegaan. De site in Zweden is de eerste van een reeks nieuwe fabrieken die Europa in staat zouden moeten stellen een belangrijk deel van de markt voor batterijen van elektrische wagens in te palmen.

De uitbouw van deze nieuwe industrie zou Europa ook moeten toelaten de internationale dominantie van fabrikanten uit China, Japan en Zuid-Korea te doorbreken. 

Gigafactory

De site van Northvolt Ett wordt de eerste batterijfabriek van een Europese onderneming die als een gigafabriek mag worden bestempeld. Gigafabrieken herbergen een capaciteit om jaarlijks minstens 15 gigawattuur aan cumulatieve opslag te produceren.

In Europa zijn momenteel slechts twee grote batterijfabrieken – beide in handen van Zuid-Koreaanse ondernemingen – operationeel. LG Electronics heeft een fabriek in Wroclaw (Polen) gebouwd, terwijl Samsung een site heeft in de buurt van Boedapest (Hongarije).

Tegen het einde van dit decennium zouden er in Europa volgens de huidige planning echter vijfentwintig fabrieken – negen in eigendom van Aziatische fabrikanten – operationeel moeten zijn. Die groeiende capaciteit zou de industrie moeten toelaten om de stijgende vraag naar elektrische auto’s bij te houden. 

Northvolt kreeg bij zijn lancering aanzienlijke steun van autobouwer Volkswagen en de investeringsbank Goldman Sachs. Het bedrijf haalde in juni dit jaar met een kapitaalronde een bedrag van 2,75 miljard dollar op. De waarde van Northvolt wordt geraamd op 12 miljard dollar.

Mijlpaal

Northvolt hoopt de productie in de fabriek in Skellefteå snel uit te breiden tot 60 gigawattuur per jaar. Met die capaciteit zou het bedrijf batterijen voor één miljoen elektrische wagens kunnen leveren. De commerciële leveringen starten in het nieuwe jaar.

De startup heeft al contracten ter waarde van 30 miljard dollar met grote Europese bedrijven, waaronder de autofabrikanten BMW, Volkswagen, Volvo Cars, Polestar en Scania en het bedrijf Fluence, gespecialiseerd in de opslag van energie.

Peter Carlsson, chief executive en mede-oprichter van Northvolt, noemde dat de productie van de lithium-ionbatterij een belangrijke mijlpaal. Het bedrijf vormt volgens hem immers een belangrijke schakel om de Europese transitie naar zuivere energie mogelijk te maken.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20