Noorwegen bouwt gigantische site voor CO2-opslag

De Europese olieconcerns Equinor, Shell en Total investeren 7 miljard Noorse kronen (633 miljoen euro) in Northern Lights, een plan van de Noorse regering om een project te ontwikkelen dat jaarlijks vijf miljoen ton koolstofdioxide zou kunnen opvangen en opslaan.

Northern Lights moet wereldwijd de grootste installatie voor de opvang en opslag van CO2 worden. Opslagplaats wordt een gigantische zoutader ten zuiden van Troll, een offshore gasveld in de Noordzee.

Nieuwe industrie

Northern Lights zou de eerste stap kunnen zijn om voor de opvang en opslag van koolstofdioxide een waardeketen te ontwikkelen,’ verduidelijkt Anders Opedal, vice president technologie en boringen bij Equinor. ‘Dit is een ontwikkeling die van vitaal belang kan zijn om de wereldwijde klimaatdoelstellingen te kunnen halen.’

‘De ontwikkeling van dergelijke projecten zal ook nieuwe activiteiten en industriële kansen voor Scandinavische en Europese industrieën kunnen genereren. Het project biedt tevens milieuvriendelijke mogelijkheden voor industrieën die zelf weinig kansen hebben om hun emissies terug te drijven. Op die manier kunnen de netto emissies uiteindelijk tot nul worden herleid.’

Er is voor het project inmiddels een aanvraag bij het Noorse ministerie van petroleum en energie ingediend. Ook de goedkeuring van de Europese Vrijhandelsassociatie moet worden verkregen. ‘Er is sprake van een cruciale technologie die kan helpen een succesvolle energietransitie te realiseren,’ beklemtoont Syrie Crouch, vice-president opslagtechnologie bij Shell. ‘Northern Lights kan een belangrijke stimulans betekenen om rond de opslag van koolstofdioxide een nieuwe Europese industrie uit te bouwen.’

Terminal

Het project zal in fasen worden ontwikkeld. In eerste instantie wordt een infrastructuur gebouwd voor het transport, de injectie en de opslag van maximaal 1,5 miljoen ton koolstofdioxide per jaar. Northern Lights moet over vier jaar operationeel zijn.

Northern Lights wil de voorraden koolstofdioxide op de site van de producent – fabrieken, elektriciteitscentrales of raffinaderijen – opvangen. Het product wordt vervolgens, in een vloeibare vorm, aan boord van speciaal ontworpen schepen opgeslagen. De schepen varen met hun vracht naar de terminal van Naturgassparken, voor de kust van de Noorse stad.

Een schematische voorstelling van het project – Northern Lights

Op de terminal wordt de koolstofdioxide tijdelijk in tanks opgeslagen. Tenslotte gaat het product met een pijpleiding naar de locatie waar de voorraden in het ondergrondse reservoir worden geïnjecteerd. Het reservoir is gelegen aan de zuidelijke rand van het gasveld Troll en bevindt zich op een diepte van 2.700 meter.

‘De koolstofdioxide kan hier voor onbepaalde tijd worden opgeslagen,’ zegt Equinor. ‘In latere fasen zou de capaciteit van Northern Lights verder kunnen worden uitgebreid.’ Het bedrijf mikt daarbij op een ondersteuning met investeringen door grote producenten van koofstofdioxide over het hele Europese grondgebied.

Meer