Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Europese topbedrijven moeten duurzame investeringen verdubbelen

Logo Business AM
Economie

25/02/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Elektrische voertuigen vormen momenteel het speerpunt van duurzame investeringen. - Frederic Andrieu

De Europese topbedrijven moeten hun bestedingen in koolstofarme projecten sterk opdrijven om de emissiedoelstellingen van de Europese Commissie te realiseren. Dat blijkt uit een rapport van het Carbon Disclosure Project (CDP) en adviesbureau Oliver Wyman, gebaseerd op een studie van 882 beursgenoteerde bedrijven in meerdere sectoren.

De onderzoekers wijzen erop dat de Europese Commissie tegen het midden van deze eeuw een klimaatneutrale economie wil hebben uitgebouwd. Om die ambities te kunnen realiseren, moeten de topbedrijven hun duurzame investeringen volgens het rapport meer dan verdubbelen.

Elektrische voertuigen

De studie toont dat de onderzochte bedrijven 124 miljard euro, waarvan 65 miljard euro voor onderzoek, investeerden in duurzame ontwikkelingen. Dat komt overeen met ongeveer 12 procent van het totale investeringsniveau van de betrokken ondernemingen.

‘Om tegen het midden van deze eeuw de doelstelling van nulemissies te realiseren, moet dat aandeel echter tot 25 procent oplopen,’ zegt Steven Tebbe, directeur van CDP Europe.

De belangrijkste sector voor duurzame investeringen waren technologieën voor elektrische voertuigen (43 miljard euro). Daarna volgden hernieuwbare energie (16 miljard euro), energienetwerken (15 miljard euro) en intelligente energietechnologieën (8 miljard euro).

Minder dan 1 procent van de investeringen was gelinkt aan de opvang en opslag van koolstofdioxide of aan de ontwikkeling van waterstof.

Duitsland

‘Een aantal Europese bedrijven doen belangrijke investeringen in klimaatvriendelijke toepassingen,’ erkent Steven Tebbe. ‘Ze gebruiken duurzame energiebronnen en wordt er overgeschakeld op een emissievriendelijke infrastructuur.’

‘Vele bedrijven stappen ook over op een vloot van elektrische voertuigen. Bovendien worden inspanningen gedaan om de productie energie-efficiënter te maken. Die inspanningen moeten echter nog sterk worden opgedreven. Een verdubbeling van die investeringen betekent ongetwijfeld een grote kost, maar de last van inactiviteit ligt nog steeds hoger.’

De betrokken bedrijven vertegenwoordigen ongeveer driekwart van de totale uitstoot van de Europese Unie. Duitse bedrijven voeren met een bedrag van 44,4 miljard euro de ranglijst aan, gevolgd door Spanje (37,9 miljard euro), Italië (24,3 miljard euro), Frankrijk (6 miljard euro), Denemarken (4,5 miljard euro) en Groot-Brittannië (4 miljard euro).

Source: CNBC


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton