Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Europese Unie mag voor zijn dalende uitstoot vooral de energiesector danken

Logo Business AM
Economie

06/05/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

In Europa heeft de luchtvaart het voorbije jaar zijn emissies nog opgedreven. - Bayne Stanley/Zuma Press

De uitstoot van broeikasgassen die onder het Emissions Trading System (ETS) van de Europese Unie vallen, is het voorbije jaar met 8,7 procent gedaald. De luchtvaart liet nog wel een lichte stijging optekenen, maar dat kon door een sterke inkrimping in de energiesector worden gecompenseerd. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie.

Het Emissions Trading System is het speerpunt van het beleid van de Europese Commissie om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Vervuilers moeten daarbij voor hun uitstoot een vergoeding betalen. Ongeveer 45 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie wordt door dit systeem geregeld.

Hernieuwbare bronnen

‘Door een grotere inzet van hernieuwbare bronnen, zoals windturbines en zonnekracht, kon de Europese energiesector het voorbije jaar zijn uitstoot met 15 procent terugschroeven,’ aldus de Europese Unie. ‘Ook de emissies van de industrie konden met 2 procent worden verminderd. In de luchtvaart moest daarentegen een toename met 1 procent worden gemeld.’

Stationaire installaties, zoals energiecentrales en fabrieken, lieten vorig jaar een uitstoot van bijna 1,53 miljard ton koolstofdioxide-equivalent optekenen. In de luchtvaart was er sprake van 66,14 miljoen ton.

De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen zal dit jaar naar verwachting verder dalen. Maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen, hebben immers tot een tijdelijke sluiting van bedrijven en fabrieken geleid. Ook de vraag naar energie is verminderd.

Het International Energy Agency (IEA) had eerder al gemeld dat de wereldwijde vraag naar energie dit jaar met 6 procent zou kunnen dalen. Daardoor zou ook de uitstoot van koolstofdioxide met 8 procent kunnen afnemen.

Gas

De Europese Commissie wijst erop dat de afbouw van de emissies binnen een groeiende economie kon worden gerealiseerd. Het bruto binnenlands product van de Europese Unie groeide vorig jaar immers met 1,5 procent. Gewag wordt gemaakt van een van de grootste dalingen sinds de introductie van uitstootmarkt vijftien jaar geleden.

De overstap van steenkool naar gas had een belangrijk aandeel in de beperking van de emissies. Gas weegt immers minder zwaar op het leefmilieu. Anderzijds moet worden gemeld dat de vliegtuigmaatschappijen het voorbije jaar 31,3 miljoen gratis uitstootrechten hebben gekregen. Dat volume vertegenwoordigt 46 procent van hun totale uitstoot.

De emissietarieven varieerden vorig jaar tussen 19 euro en 30 euro per ton koolstofdioxide-equivalent. Het jaar voordien was er nog sprake van een niveau tussen 8 euro en 27 euro.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks