Noorwegen levert niet eens 1 procent van de energie van het Bitcoinsysteem op. Het minen gebeurt echter 100 procent op een “groene” manier.
Noorwegen is een kleine speler in de wereld van cryptomunt Bitcoin, maar wellicht wel een belangrijke innovator. Het Scandinavische land produceert zo’n 0,77 procent van de hashrate van het Bitcoinsysteem via volledig hernieuwbare “groene” energie.
De hashrate van Bitcoin representeert de totale hoeveelheid rekenkracht die in Bitcoin wordt gepompt. Het is een belangrijke maatstaf voor de gezondheid en veiligheid van het systeem achter de cryptomunt. Op dit moment noteert de totale hashrate rond de 193 EH/s, ofwel exahashes per seconde.
Dit betekent dat alle miners ter wereld samen elke seconde zo’n 193.000.000.000.000.000.000 keer gokken op de juiste oplossing voor een wiskundige puzzel die de volgende transactie met Bitcoin goed te keuren. Wie juist gokt, haalt een miningbeloning van 6,25 Bitcoin op.
Miners hebben schaalbare vormen van energie nodig
Noorwegen zou zijn aandeel van de hashrate volledig uit waterkracht halen, zo weet Arcane Research. Het delven naar Bitcoin zou volgens het bedrijf “bloeien” in Noorwegen en zich ontpoppen tot een “groene oase van hernieuwbare energie”.
Jaran Mellerud van Arcane Research zou cryptosite Cointelegraph verteld hebben dat er vooral in het noorden van het Scandinavische land enorm veel potentieel is voor het mijnen van crypto. Daar zou er namelijk een overvloed aan waterkracht aanwezig zijn, zodat miners goedkoop aan hernieuwbare energie kunnen geraken. Bovendien kan de hitte die het minen opwekt, hergebruikt worden door de lokale gemeenschap om zich te wapenen tegen de enorme koude in de regio.
Omdat het systeem van Bitcoin een constante en competitieve opschaling van energie vereist om het minen mogelijk te maken, is hernieuwbare energie voor miners veel interessanter dan het gebruik van fossiele brandstoffen en andere eindige vormen van stroomopwekking. Volgens de Bitcoin Mining Council zou het systeem van Bitcoin eind vorig jaar al zeker voor 58,5 procent gebruik maken van groene energie.
De “hel van Lapland” overwonnen
Het Duitse cryptobedrijf BlueBite zou al zeker sinds 2018 werkzaam zijn in de noordelijke regio’s van Noorwegen. BlueBite-CEO Conor Davis zei tegen Cointelegraph dat een van zijn faciliteiten gevestigd was in de “hel van Lapland”.
Door de aanwezigheid van de miners is de regio echter een stuk leefbaarder geworden. Het bedrijf creëerde er jobs en maakte er optimaal gebruik van de lokale hernieuwbare energie. Bluebite onderzoekt nu zelfs of het met overtollige warmte aardbeien kan verbouwen in de regio of warmte naar de huizen van bewoners kan brengen.
Het succesverhaal van Bitcoin in Noorwegen blijft voorlopig een case study op kleine schaal, maar toont duidelijk aan dat het delven naar crypto wel degelijk groen kan zijn en duidelijke voordelen kan opleveren voor lokale bewoners.
(lp)