Noord-Italiaanse regio’s rantsoeneren water; boetes tot 500 euro voor verspilling

Italië worstelt met een historische droogte. In sommige regio’s in het noorden van het land is de situatie zo kritiek geworden dat de lokale autoriteiten tot een rantsoenering van het water zijn moeten overgaan. Daarbij worden ook boetes opgelegd aan bewoners die zich aan de verspilling van water schuldig maken.

“Italië heeft een van de droogste winters in vijfenzestig jaar meegemaakt”, merken analisten op. “De regenval ligt 80 procent lager dan het seizoensgemiddelde. De situatie is vooral in de noordelijke regio’s bijzonder nijpend.”

“Daar hebben sommige gebieden al drie maanden of langer geen significante regenval gehad. De waterstand van De Po, de langste rivier van het land, bevindt zich voor het winsterseizoen op het laagste niveau in een halve eeuw.”

Rantsoenering

“Burgemeesters van steden in regio’s zoals Piemonte, Ligurië, Lombardije en Trentino hebben tot een rantsoenering van het water moeten beslissen. Daarbij werden niet alleen fonteinen afgesloten, maar werd ook het gebruik van leidingwater tijdens de nacht beperkt.”

“Elders werd een verbod geïntroduceerd op het gebruik van water voor het sproeien van tuinen, het wassen van auto’s en het vullen van zwembaden. Op een aantal locaties zou een verspilling van water met boetes tot 500 euro kunnen worden gesanctioneerd.”

Francesco Pietrasanta, burgemeester van de stad Quarona in Piemonte, getuigt nog nooit een winter zoals dit jaar te hebben meegemaakt. “We hebben sinds de tweede week van december geen regen meer gehad”, merkt Pietrasanta op. “Er zijn problemen met waterputten en sommige gebieden moesten met tankwagens worden bevoorraad.”

In Bajardo, een dorp in Ligurië, is ’s nachts de watertoevoer afgesloten. Francesco Laura, burgemeester van Bajardo, zegt geen andere keuze te hebben gehad. “Alle bronnen zijn opgedroogd”, betoogde hij. “Er is al anderhalf jaar weinig of geen regen meer gevallen. Er komt geen water meer uit de bergen. Het water in het dorp wordt gebruikt om te koken en te wassen.” 

Recordtemperatuur

De droge winter volgt in Italië op een zomer met extreem hoge temperaturen. Tijdens de voorbije maand augustus zouden tijdens een hittegolf de temperaturen in Syracuse op Sicilië tot 48,8 graden Celsius zijn opgelopen. Dat zou de hoogste temperatuur zijn die ooit in West-Europa is opgemeten.

Ook de sneeuwval is deze winter onder het gemiddelde gebleven. Massimo Niero, de burgemeester van het dorp Cisano sul Neva in Ligurië waarschuwde dat de situatie de volgende zomer nieuwe problemen zal opleveren.

Er wordt nu wel neerslag voorspeld, maar dat zal volgens de lokale autoriteiten wellicht niet voldoende zijn om de watertekorten op te lossen. “Deze situatie zou een aanzet moeten zijn om na te denken over andere manieren om met water om te gaan”, wierp burgemeester Pietrasanta op.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20