Het dragen van een mondmasker tijdens het sporten heeft slechts een klein effect op het vermogen van gezonde mensen om aan intensieve lichaamsbeweging te doen, zo blijkt uit een studie die vandaag is gepubliceerd in het European Respiratory Journal.
Italiaanse wetenschappers hebben de ademhaling, hartactiviteit en trainingprestaties bij een groep van 12 proefpersonen onderzocht die op een hometrainer fietsten – zowel met als zonder mondmasker.
Geen gezondheidsrisico’s
Hoewel sommige metingen verschillen aantoonden tussen sporten met en zonder een mondmasker, lijken er volgens de onderzoekers geen gezondheidsrisico’s verbonden te zijn aan het dragen van een mondmasker tijdens het sporten. De studie suggereert dat mensen die intensief sporten dus veilig een mondmasker kunnen dragen, bijvoorbeeld om andere sporters niet te besmetten in een fitnesszaal.
‘We weten dat de voornaamste wijze van overdracht van het coronavirus via druppeltjes in de adem is en dat het mogelijk is dat harder ademen tijdens het sporten de transmissie zou kunnen vergemakkelijken, vooral binnenshuis’, zegt dr. Elisabetta Salvioni van het Centro Cardiologico Monzino in Milaan. ‘Onderzoek suggereert dat het dragen van een masker de verspreiding van de ziekte kan helpen voorkomen, maar er is geen duidelijk antwoord op de vraag of maskers veilig zijn om te dragen tijdens intensieve lichaamsbeweging.’
Daarom onderzocht het team een groep gezonde vrijwilligers, bestaande uit zes vrouwen en zes mannen met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. Elke proefpersoon nam deel aan drie verschillende inspanningstests: één keer zonder masker, één keer met een chirurgisch masker (blauw masker voor eenmalig gebruik) en één keer met een FFP2-masker. Dat laatste masker biedt betere bescherming dan het chirurgisch mondkapje omdat het meer virusdeeltjes tegenhoudt.
‘Weinig effect’
Uit de resultaten van de tests bleek dat het dragen van een mondmasker tijdens het sporten maar weinig effect had op de ademhaling, de hartslag, de bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed. Zo was er een gemiddelde daling van ongeveer 10 procent in het aerobe prestatievermogen, bewegingen die een verhoogde inspanning vragen van het hart en de longen.
‘Deze vermindering is bescheiden en, van cruciaal belang, het wijst niet op een risico voor gezonde mensen die sporten met een mondmasker – zelfs wanneer ze aan hun hoogste capaciteit sporten’, zegt dr. Massimo Mapelli van de universiteit van Milaan. ‘Terwijl we wachten tot meer mensen tegen Covid-19 worden ingeënt, kan deze bevinding praktische implicaties hebben in het dagelijks leven, bijvoorbeeld het mogelijk veiliger maken om indoor sportscholen te openen.’
De onderzoekers benadrukken echter ook dat dit niet noodzakelijk geldt voor mensen met een hart- of longaandoening en dat daarvoor meer onderzoek nodig is. (mah)
Lees ook: