Avrox: ‘Als onze stoffen mondmaskers niet deugen, dan ook veel andere’ ; Test Aankoop vraagt terugtrekking uit handel

Avrox, de leverancier van de miljoenen stoffen mondmaskers die volgens de overheid mogelijk giftig zijn, zegt dat veel andere mondmaskers die winkels en apotheken aanbieden dezelfde bestanddelen bevatten.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke raadt de bevolking voorlopig af de stoffen mondmaskers te dragen die de federale overheid vorig jaar gratis ter beschikking stelde via de apotheken. De maskers bevatten mogelijk schadelijke zilverpartikels.

In een reactie zegt Avrox, de Luxemburgse distributeur die de gecontesteerde maskers leverde, ‘verbaasd te zijn dat alle andere stoffen mondmaskers niet door deze maatregelen getroffen worden’.

‘Nochtans zijn er veel andere stoffen mondmaskers die te koop aangeboden worden in winkels en apotheken, of die door lokale overheden gratis verdeeld zijn, die dezelfde bestanddelen bevatten’, zegt het bedrijf. ‘Logischerwijs zouden de gezondheidsautoriteiten dus moeten aanbevelen om ook de verkoop van die producten in België uit voorzorg stop te zetten, en ook andere Europese gezondheidsinstanties moeten waarschuwen.’

‘Als importeur hebben we ons bevoorraad bij fabrikanten die tientallen miljoenen mondmaskers hebben geproduceerd die vergelijkbaar zijn met de in België geleverde mondmaskers. Deze tientallen miljoenen maskers zijn over de hele wereld geleverd, waaronder in bijna alle Europese landen’, zegt het bedrijf nog.

‘Volledig conform’

Het bedrijf benadrukt dat de mondmaskers die vorig jaar aan Defensie werden geleverd, ‘volledig in overeenstemming zijn met alle nationale en Europese regelgeving en dat de bevoegde instanties in juni hun goedkeuring hebben gegeven voor de verdeling’.

‘Tot op heden is er geen bewijs dat de geleverde maskers in bepaalde omstandigheden nanodeeltjes zouden afgeven noch dat, indien dit het geval zou zijn, dit gezondheidsproblemen zou veroorzaken’, zegt Avrox over de kern van de zaak.

Reactie Test Aankoop

Test Aankoop vraagt controles en de terugtrekking uit handel van de gelijkaardige maskers. De consumentenorganisatie noemt ‘de pacsafe-maskers die beschikbaar zijn bij AS Adventure, de DIM-maskers beschikbaar bij Di, de maskers van ThinkPink, en bepaalde maskers die worden verkocht via de webshop Fruugo.’

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20