Nieuwe lockdown voor ’s werelds vaccinatiekampioen

De Seychellen, die voorop lopen bij de volledige vaccinatie tegen Covid-19, hebben beslist om twee weken lang hun scholen te sluiten en sportactiviteiten af te gelasten omdat het aantal besmettingen toeneemt.

Hoewel het land meer dan 60 procent van zijn volwassen bevolking volledig heeft gevaccineerd met twee doses van een coronavaccin, zijn er opnieuw maatregelen aangekondigd die vergelijkbaar zijn met die welke eind vorig jaar werden opgelegd. 

‘Ondanks alle uitzonderlijke inspanningen die we leveren, is de Covid-19-situatie in ons land op dit moment kritiek met vele dagelijkse gevallen die vorige week zijn gemeld’, zei Peggy Vidot, de minister van Volksgezondheid, dinsdag op een persconferentie.

De coronacijfers in de eilandengroep in de Indische Oceaan, die ongeveer 98.000 inwoners telt, gaan in stijgende lijn. De Seychellen tellen op het moment van schrijven 6.373 bevestigde besmettingen en er worden dagelijks gemiddeld 500 nieuwe besmettingen vastgesteld. Een week eerder waren dat er nog 102. 

‘Dit is een opwaartse trend. We weten niet hoe lang deze zal aanhouden, maar dit zal afhangen van de maatregelen die worden genomen en van de wijze waarop de nieuwe maatregelen worden nageleefd’, zei commissaris voor Volksgezondheid Jude Gedeon.

62,2% gevaccineerd

Dit terwijl volgens de Bloomberg Vaccine Tracker zo’n 62,2 procent van de bevolking die in aanmerking komt voor een vaccin volledig gevaccineerd is. Ter vergelijking: in Israël, het land met de op een na hoogste vaccinatiegraad, is dat 55,9 procent.

De archipel is sterk afhankelijk van toerisme en begin januari kondigde de overheid aan dat het land gevaccineerde reizigers van over de hele wereld zou toelaten. Het begon toen al snel met vaccineren met behulp van een donatie van Chinese vaccins uit de Verenigde Arabische Emiraten. Sindsdien heeft het land ook andere vaccins aangeschaft.

(lb)

Meer