Nieuwe bijkluswet tot 6.000 euro per jaar in de maak

Met een nieuw wetsvoorstel reanimeert Kamerlid Tania De Jonge (Open Vld) de regeling rond onbelast bijverdienen tot 6.000 euro per jaar. In april vernietigde het Grondwettelijk Hof het oude systeem nog, omdat het ongrondwettelijk was.

Verschillende beroepsorganisaties en vakbonden waren tegen de oude regeling naar het Grondwettelijk Hof gestapt. Ze hadden kritiek omdat de prestaties niet tot de opbouw van sociale rechten leiden én omdat er geen belastingen op geheven worden. Het Hof volgde die redenering en noemde het regime op verschillende punten ‘in strijd met het beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie’.

Het wetsvoorstel van federaal parlementslid Tania De Jonge komt tegemoet aan die bezwaren en vult de leemte tussen vrijwilligerswerk en reguliere tewerkstelling, klinkt het. ‘De focus van het wetsvoorstel ligt op verenigingswerk, wat met name voor de sportverenigingen van pas zal komen, omdat zij goed zijn voor bijna 70 procent van de bijklussers’, stelt ze.

Strengere voorwaarden

De nieuwe regeling behoudt de voorwaarde dat mensen minstens 4/5de moeten werken om verenigingswerk te kunnen verrichten. Ook het plafond van 6.000 euro per jaar blijft overeind, maar de inkomsten zijn niet langer fiscaal vrijgesteld. ‘We vragen voortaan een beperkte sociale bijdragen van 10 procent op de inkomsten die ten laste zijn van de vereniging’, verklaart De Jonge. Ook is er een limiet van maximaal 50 uren verenigingswerk per maand.

Het aangepaste regime, dat nog gestemd moet worden in de commissie Sociale Zaken, zal gelden voor sportclubs, maar ook voor kinderopvang en andere socio-culturele verenigingen. Uit cijfers van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) bleek dat 21.137 mensen gebruik maakten van het systeem, tussen juli 2018 en december 2019. Voornamelijk binnen sportverenigingen was de regeling zoals gezegd een succes.

Meer