Grondwettelijk Hof vernietigt regeling rond onbelast bijverdienen

De wet die onbelast bijverdienen tot 6.000 euro mogelijk maakt, is donderdagmiddag door het Grondwettelijk Hof vernietigd.

Volgens het Hof is de regeling op verschillende punten in strijd met het beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie. Binnen het systeem kan iedereen die in hoofdberoep als zelfstandige, werknemer, ambtenaar of gepensioneerde werkt, onbelast tot 6.000 euro bijverdienen. Dat mag wel enkel als vrijwilliger, als occasionele dienst tussen burgers of als dienst via een erkend elektronisch platform.

Verschillende beroepsorganisaties en vakbonden waren tegen de regeling naar het Grondwettelijk Hof gestapt. Er kwam kritiek op het regime omdat de prestaties niet tot de opbouw van sociale rechten leiden én omdat er geen belastingen op geheven worden. Het Hof oordeelt nu dat de bijverdieners ‘zonder redelijke verantwoording zeer verschillend behandeld worden wat betreft de arbeidswetgeving, het sociale zekerheidsstelsel en de fiscaliteit’.

Uit cijfers van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) bleek dat 21.137 Belgen gebruik maakten van het systeem, tussen juli 2018 en december 2019. Tijdens diezelfde periode werd er in totaal voor 49 miljoen euro onbelast bijverdiend. Voornamelijk binnen sportverenigingen was het systeem een succes.

Het systeem krijgt van het Hof nog eventjes respijt, want nog tot en met 31 december kunnen Belgen onbelast bijverdienen tot 6.000 euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20