Nieuw-Zeeland niet langer koploper in beheer van de pandemie, België nog steeds laag gerangschikt

Persbureau Bloomberg houdt al maandenlang een ranglijst bij van de ‘best places to be’ tijdens de coronapandemie. Terwijl Nieuw-Zeeland sinds het begin van de crisis steevast op de eerste plaats stond, is het land nu van de troon gestoten.

Voor zijn ranglijst baseert Bloomberg zich op een reeks sanitaire en economische criteria, maar ook op de levenskwaliteit van de inwoners van elk land (zie alle indicatoren onderaan dit artikel). 

Nieuw-Zeeland, dat sinds het begin van de pandemie als een modelland wordt beschouwd, is niet langer dé wereldwijde referentie wat de strijd tegen het coronavirus betreft. Dat is te wijten aan een zeer trage vaccinatiecampagne, waardoor de vaccinatiegraad in het land slechts 1,9 procent bedraagt.

Toch hoeven we ons geen zorgen te maken over de Nieuw-Zeelanders, ze staan nog steeds op de tweede plaats. Het land haalde afgelopen weekend zelfs de internationale krantenkoppen met een concert dat door 50.000 mensen zonder mondmaskers werd bijgewoond in het Eden Park in Auckland. Het is het meest bezochte muziekevenement ter wereld sinds het begin van de pandemie.

Singapore nieuwe nummer één van de wereld

Nu is Nieuw-Zeeland onttroond door Singapore. Net als Nieuw-Zeeland heeft de Zuid-Aziatische stadstaat een zeer lage viruscirculatie op zijn grondgebied. Maar Singapore dankt zijn eerste plaats aan zijn inentingscampagne. Met bijna één op de vijf gevaccineerden doet de eilandstaat het veel beter dan Nieuw-Zeeland.

Singapore heeft echter een veel hogere ‘inperkingsscore’ dan Nieuw-Zeeland. Met andere woorden: de maatregelen zijn er strenger. Hoewel winkels, restaurants en bars open zijn, moeten klanten zich elke keer registreren in een traceersysteem van de overheid. Bovendien is het dragen van een mondmasker in het openbaar nog steeds verplicht, behalve voor kinderen jonger dan zes jaar.

Australië staat op de derde plaats op de ranglijst. 

Volgens Bloomberg zijn Singapore, Nieuw-Zeeland en Australië teruggekeerd naar ‘het leven van voor de pandemie’, met uitzondering van internationale reizen. Al moet wel gezegd worden dat inwoners van Nieuw-Zeeland en Australië opnieuw vrij kunnen reizen tussen beide landen zonder daarna in quarantaine te moeten door een recent ingevoerde ‘reisbubbel’. Singapore is van plan tegen eind mei hetzelfde te doen met Hongkong en is ook in gesprek met Australië om een soortgelijke maatregel in te voeren.

Finland, beste leerling van Europa

Andere hooggeplaatste landen zijn onder meer Israël (4de), dat de hoogste vaccinatiegraad ter wereld heeft onder de landen met meer dan een miljoen inwoners, namelijk 57 procent. Sinds enkele weken is de Israëlische regering haar coronamaatregelen geleidelijk aan het terugschroeven. De besmettingscijfers en sterfgevallen dalen sterk, met vorige week twee opeenvolgende dagen zonder sterfgevallen.

Het leidende Europese land op de ranglijst is EU-lid Finland, dat op de 9de plaats staat.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, die vaak tot de best presterende landen op het gebied van vaccinatie worden gerekend, staan wereldwijd respectievelijk op de 17de en 18de plaats. Beide landen, die voor de komst van vaccins zwaar getroffen werden door het coronavirus, hebben de afgelopen maanden een sterke comeback gemaakt op de ranglijst.

België achter India

België staat op de 31ste plaats van de 53 landen in de lijst. Het ligt voor op Nederland (33ste) en Frankrijk (41ste), maar achter India (30ste). Dit laatste land is momenteel echter in de greep van de ergste coronagolf sinds het begin van de pandemie.

India heeft nog steeds betere gezondheidscijfers dan België vanwege zijn enorme bevolking (meer dan 1,3 miljard), aangezien de meeste door Bloomberg gebruikte gezondheidsindicatoren relatief zijn ten opzichte van de totale bevolking van elk land. Verwacht wordt dat India in de komende weken naar de bodem van de Bloomberg-lijst zal zakken.

Merk op dat India zich ook nog in de middenmoot bevindt dankzij zijn uitzonderlijke economische cijfers. Voor dit criterium gebruikt Bloomberg de jaarlijkse verandering in het bbp die voor 2021 wordt voorspeld. In India wordt dit geschat op 11 procent, wat momenteel het hoogste cijfer is van de 53 landen op de ranglijst. Ter vergelijking: in België is dat slechts 4 procent.

Dit zijn de 10 criteria die Bloomberg gebruikt om de ranglijst op te stellen:

  • Aantal ontdekte gevallen van Covid-19 per 100.000 inwoners in de afgelopen maand
  • Sterftecijfer door corona in de laatste maand
  • Totaal aantal sterfgevallen door Covid-19 per 1 miljoen inwoners
  • Positiviteitsratio
  • Vaccinatiegraad (mix van aantal toegediende doses en type vaccin)
  • Ernst van de lockdown
  • Mobiliteit van de gemeenschap
  • Geraamde jaarlijkse verandering van het bbp voor 2021
  • Toegang tot gezondheidszorg
  • Index menselijke ontwikkeling (levenskwaliteit)

(lb)

Meer