Nieuw Iraans gasveld brengt mogelijk uitweg voor Europese markt

Iran kan voor Europa een belangrijke leverancier van aardgas worden. Dat is te danken aan het nieuwe grote gasveld Chanous dat in de Iraanse sector van de Kaspische Zee is gevonden. Dat hebben een aantal Iraanse media gemeld.

“Indien de eerste ramingen worden bevestigd en de voorraden met succes kunnen worden aangeboord, kan de Iraanse sector van de Kaspische Zee in de nabije toekomst uitgroeien tot een belangrijk exporteur van gas naar Europa”, beklemtoonde Ali Osouli, hoofd van de Khazar Exploration and Production Company (Kepco ), in een gesprek met de Iraanse krant Tehran Times.

Nieuwe hub

“In dat geval wordt in het noorden van Iran een nieuwe hub gecreëerd die vanuit de regio met zijn export tot 20 procent van de Europese vraag naar gas zou kunnen invullen”, betoogde Osouli.

Volgens het rapport van Kepco vertegenwoordigt Chalous een van de grootste vondsten van aardgas in de Kaspische Zee. Alleen het veld Alborz zou in de regio over grotere voorraden beschikken.

In de rangschikking met de grootste gasvoorraden ter wereld zou Chalous op de tiende plaats komen. Kepco zegt te verwachten dat de exploratieboringen in het gebied ongeveer twee jaar in beslag zullen nemen.

“Het nieuws van de vondst komt op een tijdstip dat Europa met een grote uitdaging wordt geconfronteerd om zijn aardgasvoorziening voor de volgende winter veilig te stellen”, merkt de nieuwssite Oilprice.com op. “Er moet immers worden verwacht dat de Europese vraag aanzienlijk zal toenemen.”

Prijzen

De Europese gasvoorraden dreigen door de heropleving van de economische bedrijvigheid – niet alleen in de eigen regio, maar ook in Azië – snel uitgeput te zullen worden”, voert de nieuwssite daarbij aan. “De heropleving van de economie heeft de gasprijzen op de internationale markten tot recordhoogtes doen stijgen.”

“De wereldwijde vraag naar aardgas werd de voorbije vijf maanden door een aanhoudende groei gekenmerkt. Latijns-Amerika en Azië tonen zich daarbij bereid om hoge tarieven te betalen om hun invoer van gasvoorraden veilig te stellen. Dat gaat ten koste van trafieken naar Europese bestemmingen.”

“Tijdens de maand juli vertegenwoordigde Azië op de internationale markt voor vloeibaar gemaakt gas (lng) 74,6 procent van de totale vraag. De regio voerde die maand dan ook 22,6 miljoen ton gas in. De Europese invoer bleef daarentegen beperkt tot 4,4 miljoen ton, tegenover 5,5 miljoen ton dezelfde periode vorig jaar.”

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20