President Biden geeft groen licht voor voltooiing controversiële gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland

De Verenigde Staten (VS) hebben de sancties tegen het consortium achter gaspijplijn Nord Stream 2 gedeeltelijk opgeheven in een poging de betrekkingen met Duitsland en Rusland te verbeteren.

Washington is fel tegen het project gekant, maar minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat sancties niet in het belang van de Verenigde Staten zijn. Hij wijst op het belang van goede betrekkingen met Duitsland en andere Europese landen.

‘De maatregelen van vandaag laten zien dat de regering zich inzet voor energiezekerheid in Europa (…)’, aldus Blinken.

Het consortium Nord Stream 2, dat in handen is van Rusland en gevestigd is in Zwitserland, en zijn CEO, een Duits kaderlid met de naam Matthias Warnig, werden van de zwarte lijst van de VS gehaald.

Voltooiing

Het besluit van woensdag liet andere VS-sancties tegen Nord Stream 2 ongewijzigd en voegde nieuwe sancties toe tegen vier Russische schepen en vijf Russische entiteiten die bij het project betrokken zijn. 

‘Dit (…) creëert een bizarre situatie waarin de regering Biden schepen zal sanctioneren die betrokken zijn bij de bouw van Nord Stream 2, maar weigert het eigenlijke bedrijf te sanctioneren dat verantwoordelijk is voor het project’, schrijft mediabedrijf Axios.

Niettemin werd het besluit algemeen gezien als groen licht voor de voltooiing van Nord Stream 2-pijplijn, zowel door haar critici als haar vrienden.

Dit was een ‘geschenk aan Russisch president Vladimir Poetin’, zei de Republikeinse senator Michael McCaul. ‘Oh, mijn God, sta Rusland maar alles toe!’, zei Joni Ernst, een andere Republikeinse senator.

Verwelkoming

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken verwelkomde de Amerikaanse aankondiging onmiddellijk.

‘Het is een uitdrukking van het feit dat Duitsland een belangrijke partner is voor de VS, een waarop het in de toekomst kan rekenen’, zei Heiko Maas, Duits minister van Buitenlandse Zaken.

Ook Moskou juichte het toe. ‘Het is beter dan (…) nieuwe sancties. Het zou zeker positief zijn’, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov.

Het is ‘een kans voor een geleidelijke overgang naar de normalisering van onze bilaterale betrekkingen’, voegde de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov eraan toe.

Energieleveringen

Nord Stream 2 moet Rusland 80 procent van zijn gas via Duitsland naar Europa laten exporteren, waardoor het enorme land in staat zal zijn de energieleveringen aan Polen en Oekraïne af te snijden in het geval van een conflict.

Hardnekkige sancties van de Trump-administratie hadden weinig uitgehaald om de bouw te dwarsbomen, zelfs nadat grote Zwitserse en andere Europese bedrijven zich onder de druk hebben teruggetrokken.

‘Het feit dat Warnig een hooggeplaatst spion was in de voormalige Oost-Duitse Stasi-veiligheidsdienst en Poetin goed kent, is een extra doorn in het oog van argwanende EU-regeringen in de oostelijke en noordelijke lidstaten’, betoogt Euractiv.

Eerder deze week nog gelastte BSH, de Duitse maritieme autoriteit, de bouw om door te gaan.

(am)

Lees ook: Hoe het Nord Stream 2 project voor twee extra gasverbindingen met Rusland vragen blijft oproepen

Meer